Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση για το στολίδι των Σπετσών, το Αρχοντικό Αναργύρου, και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Οι μοναδικές εικόνες πο...

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση για το στολίδι των Σπετσών, το Αρχοντικό Αναργύρου, και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Οι μοναδικές εικόνες που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τις εγκαταστάσεις του δείχνουν την πολυτέλεια και όλη την αίγλη μιας ολόκληρης εποχής στο εσωτερικό του Αρχοντικού του Σωτηρίου Αναργύρου.

Η αποκατάσταση σημαίνει και το τέλος της περιπέτειας για το ιστορικό κτίριο που έχει μεγάλη ιστορία 100 περίπου χρονών, συνδέθηκε στενά με την πολυκύμαντη ζωή του ιδιοκτήτη του και του νησιού ολόκληρου και έζησε στιγμές θριάμβου και καταστροφής.

Το αρχοντικό περιβλήθηκε με τον θαυμασμό κατοίκων του νησιού, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί εστεμμένους και προσωπικότητες της εποχής, περιέθαλψε ανθρώπους στερημένους στα χρόνια της κατοχής, στέγασε τις δημοτικές αρχές και το δημοτικό νοσοκομείο μέχρι τον μαρασμό του, με το Ίδρυμα Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών να αδυνατεί να το αναστηλώσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Ο άνθρωπος του οποίου φέρει το όνομα, ο Σωτήριος Ανάργυρος, υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα και αυτός στον οποίο οφείλεται η ανάπτυξη του νησιού. Με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων και δίψα για επιτυχία, επιδόθηκε από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τέλος την Αγγλία. Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά.

Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του ένστικτο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανοεβραίου Τόμσον, την οποία στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο. Με βάση την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει έναν πραγματικό εμπορικό κολοσσό στο χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σ’ όλη την αμερικανική αγορά.

Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο, οπότε γνωρίζει ­και λίγο αργότερα παντρεύεται­ τη δεύτερη εξαδέλφη του, Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική για τρία ακόμη χρόνια. Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων. 

Η επιστροφή του Αναργύρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται στην Ελλάδα, οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του.

Μετά την επιστροφή και τη μόνιμη εγκατάσταση στη γενέτειρά του, το 1899, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωτ. Ανάργυρου ήταν η κατασκευή οικίας αντάξιας της οικονομικής του επιφάνειας. Το 1902 βρέθηκε το οικόπεδο, ένας χώρος σίγουρα ιδανικός, στο κέντρο ακριβώς της πόλης, ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά της Μπουμπουλίνας και του Μπόταση, σε κυρίαρχη θέση, με θέα καταπληκτική προς τη θάλασσα.

Ο Σωτ. Ανάργυρος ανέθεσε την εκπόνηση των σχεδίων του αρχοντικού στον Αρχιτέκτονα Παν. Ζήζηλα. Οι οδηγίες του ήταν σαφείς. Φιλοδοξούσε να χτίσει ένα αρχοντικό που να μοιάζει με αρχαίο αιγυπτιακό ανάκτορο ή ναό.


Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Στο ύψος του τρίτου σκαλοπατιού, δεξιά και αριστερά, στέκονται δύο αιγυπτιακές σφίγγες.

Την άνοιξη του 1903 όλα ήταν έτοιμα για την ανέγερση. Επιστράτευσε τους καλύτερους τεχνίτες του νησιού και με αυτεπιστασία μέσα σ’ έναν χρόνο όρθωσε το λαμπρότερο οικοδόμημα των Σπετσών των αρχών του αιώνα.

Η ανέγερση του αρχοντικού με πρωτοφανή για την εποχή εκείνη κινητοποίηση τεχνιτών και αφειδώλευτη χρησιμοποίηση μοντέρνου οικοδομικού υλικού, στοίχισε γύρω στις 100.000 χρυσές δραχμές, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για το 1903. Ο Ανάργυρος ωστόσο στην επιθυμία του να καινοτομήσει απέφυγε να προσαρμόσει δομικά και αισθητικά το ύφος του σπιτιού του στις αυστηρές γραμμές των οικοδομών του νησιού

Το διώροφο αρχοντικό ορθώνεται στο μέσον ενός τετράγωνου σχεδόν οικοπέδου ενός περίπου στρέμματος. Κύριο κτίσμα, κήπος, χώροι βοηθητικοί, προστατεύονται από υψηλό μανδρότοιχο ιδιαίτερης καλαισθησίας. Μπαίνοντας κανείς από την κεντρική είσοδο στον κήπο του αρχοντικού, αντικρύζει θέαμα μοναδικό. Στα πόδια του εκτείνεται βοτσαλόστρωτος διάδρομος με ποικίλες παραστάσεις, πλαισιωμένος από φοίνικες.

Στο τέλος του διαδρόμου ορθώνεται η μαρμάρινη πλατιά σκάλα, που οδηγεί στην επιβλητική πόρτα του ισογείου. Στο ύψος του τρίτου σκαλοπατιού, δεξιά και αριστερά, στέκονται δύο αιγυπτιακές σφίγγες. Το ισόγειο περιβάλλεται ολόγυρα από ευρύχωρη βεράντα στα κράσπεδα της οποίας «φυτρώνουν» συμμετρικά υψηλοί κίονες. Πάνω στις πλατιές τετράγωνες κεφαλές των κιόνων στηρίζεται η βεράντα του άνω ορόφου. Έτσι γύρω από το ισόγειο σχηματίζεται περίστηλη τετράγωνη στοά που ζώνει το αρχοντικό. Στην οροφή της στοάς υπήρχαν θαυμάσιες τοιχογραφίες που σήμερα είναι καλυμμένες.


Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα


Η είσοδος στο ισόγειο είναι μεγαλοπρεπέστατη, θυμίζοντας πύλη αρχαιοελληνικού ναού. Η κεντρική θύρα οδηγεί σ’ έναν ευρύ διάδρομο που τέμνει αξονικά τον κάτω όροφο σε δύο ισομερείς πτέρυγες. Στην ανατολική πτέρυγα συναντάμε το σαλόνι και στη συνέχεια τη σάλα, την τραπεζαρία, θαυμάσιας διακοσμητικής, ενώ στη δυτική, το επίσημο γραφείο του Ανάργυρου, το επιβλητικό κλιμακοστάσιο και την κουζίνα.

Η προσπέλαση στον άνω όροφο γίνεται από εντυπωσιακή εσωτερική σκάλα, μοναδικής καλλιτεχνίας. Ανεβαίνοντας κανείς στην κορυφή της κλίμακας, συναντά ένα μικρό προθάλαμο. Από τον προθάλαμο, διαμέσου μιας πόρτας, οδηγείται στο χολ. Το χολ οδηγεί στο σαλόνι, το λαμπρότερο δωμάτιο του άνω διαμερίσματος, που καταλαμβάνει τη μισή βόρεια πτέρυγα. Από το σαλόνι περνά κανείς στην κρεβατοκάμαρα που βρίσκεται στη βορειανατολική γωνιά του διαμερίσματος.

Νότια της κρεβατοκάμαρας, υπάρχει ένα άλλο μικρότερο δωμάτιο. Πιθανότατα, χρησιμοποιούταν σαν βεστιάριο. Τη νοτιοανατολική γωνιά του διαμερίσματος καταλαμβάνει ένα μεγάλο δωμάτιο που στα χρόνια του Ανάργυρου χρησίμευε για πρόχειρη τραπεζαρία και γραφείο αυστηρά προσωπικό. Σ’ αυτό το ιδανικό για περισυλλογή και αυτοσυγκέντρωση χώρο, ο Ανάργυρος συνέλαβε τα μεγαλεπήβολα σχέδια του.

Ο Ανάργυρος όμως συνεχίζει τη δράση του στο νησί και το 1907 κατασκευάζει, με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού. Το 1913-­14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη. Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει, δημιουργώντας έτσι και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών που κινδύνευε τότε με αφανισμό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ξύλευσης και καλλιέργειας, δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί και τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο». Το τελευταίο αυτό έργο του έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και ανέδειξε το νησί σε παραθεριστικό κέντρο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.


Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Η αποκατάσταση του αρχοντικού Σ. Αναργύρου αποτέλεσε επί έτη πάγιο αίτημα της κοινω­νίας των Σπετσών.

Βασιλιάδες, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί και εξέχουσες προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο βρίσκονταν κάθε καλοκαίρι στις Σπέτσες, φιλοξενούμενοι του εξαίσιου αυτού ξενοδοχείου. Το 1928 οι Σπέτσες γίνονται το μόνιμο αγκυροβόλιο της περιοχής για τον αγγλικό στόλο, με αποτέλεσμα στην πελατεία του ξενοδοχείου να προστεθούν οι αξιωματικοί του αγγλικού ναυτικού δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερη αίγλη. Η αρχοντιά του ξενοδοχείου αυτού είναι ακόμα και σήμερα φανερή.

Το 1927 γίνεται η έναρξη της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, η οποία ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του εθνικού ευεργέτη και πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού. Η «Σχολή» όπως είναι γνωστή στις Σπέτσες, υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολλέγια της χώρας, αν όχι των Βαλκανίων. Έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου και δημιούργημα του Ανάργυρου, η «Σχολή» διαπαιδαγώγησε πλήθος λογίων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτικών. Λειτούργησε μέχρι το 1983, με μαθητές από όλο τον κόσμο.

Η αποκατάσταση του αρχοντικού Σ. Αναργύρου αποτέλεσε επί έτη πάγιο αίτημα της κοινω­νίας των Σπετσών. Το εμβληματικό αυτό κτίριο, το οποίο δεσπόζει της Ντάπιας, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αχρησία, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημίες, κυρίως όσον αφορά τη στατικότητα των δαπέδων, η οποία προήλθε το 1997 από ανεξέλεγκτη εισροή βροχίνων υδάτων, και στην καταστροφή των πολλών τοιχογραφιών κι οροφογραφιών, είτε ωσαύτως από την εισροή των υδάτων, είτε από τον επιχρωματισμό τους την περίοδο που είχε ενοι­κιαστεί σε γόνους γνωστής οικογένειας τραπεζιτών.


Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Την Τετάρτη 9/6/2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής υπερψήφισε την 1η τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία περιλαμβάνεται το έργο: «Αποκατάσταση οικίας Σ. Αναργύρου στις Σπέτσες και μετατροπή της σε πολιτιστικό πόλο - χώρο εκθέσεων».

Πρόκειται για τους καρπούς της προσπάθειας ετών του Προέδρου Πέτρου Πετρακόπουλου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών που βρήκαν συμμάχους τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, που αποδέχθηκε αποφασιστικά την ανάληψη της διάθεσης των σχετικών κονδυλίων από τη Περιφέρεια, και την αρμόδια για τις Σπέτσες Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Β. Θεοδωρα­κοπούλου-Μπόγρη.


Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Η προσπέλαση στον άνω όροφο γίνεται από εντυπωσιακή εσωτερική σκάλα, μοναδικής καλλιτεχνίας.

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Σπέτσες: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Στη συνέχεια προβλέπεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής και η ρύθμιση γραφειοκρατικών θεμάτων, ενώ όλοι προσβλέπουν στη μέρα που το αποκατεστημένο αρχοντικό θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη.


Πηγή: LiFOΔεν υπάρχουν σχόλια