Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

18,9 εκατομμύρια δολάρια για το πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο

Ο «Διπλός Αετός» του 1933. Φωτο: courtesy of Sotheby's Ένα μοναδικό νόμισμα που κόπηκε το 1933, ένας «Διπλός Αετός» πουλήθηκε σε δημοπρα...

18,9 εκατομμύρια δολάρια για το πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο
Ο «Διπλός Αετός» του 1933. Φωτο: courtesy of Sotheby's

Ένα μοναδικό νόμισμα που κόπηκε το 1933, ένας «Διπλός Αετός» πουλήθηκε σε δημοπρασία για 18,9 εκατομμύρια δολάρια και δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τα νομίσματα σε δημοπρασίες.

Το νόμισμα είναι μέρος της συλλογής του διάσημου σχεδιαστή παπουτσιών Stuart Weitzman και η πώληση έγινε στον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Ο «Διπλός αετός» του 1933 είναι ένα χρυσό νόμισμα 20 δολαρίων των ΗΠΑ. Παρόλο που κόπηκαν 445.500 δείγματα αυτού του διπλού αετού, κανένα δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα και όλα εκτός από δύο διατάχθηκε να λιώσουν. Ωστόσο, 20 ακόμη είναι γνωστό ότι διασώθηκαν από την τήξη γιατί εκλάπησαν  και βρήκαν το δρόμο τους στα χέρια των συλλεκτών. Μέχρι σήμερα έχουν ανακτηθεί εννέα από αυτά και είναι τα σπανιότερα νομίσματα στον κόσμο.

Τα δύο νομίσματα που δεν καταστράφηκαν βρίσκονται στην Εθνική Νομισματική Συλλογή των ΗΠΑ, δέκα άλλα κρατούνται στο Αποθετήριο Bullion των Ηνωμένων Πολιτειών στο Fort Knox και ένα πωλήθηκε το 2002 στον συλλέκτη Stuart Weitzman για 7,59 εκατομμύρια δολάρια. Η έκδοση των νομισμάτων αυτών έγινε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ σε μια προσπάθεια τερματισμού της γενικής τραπεζικής κρίσης της δεκαετίας του 1930.

Η σπανιότητα του νομίσματος ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι το μόνο που έχει "εγκριθεί νομικά" για ιδιωτική ιδιοκτησία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο νέος ιδιοκτήτης παραμένει ανώνυμος.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια