Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πωλείται ένα από τα καπέλα του Ναπολέοντα - Ίσως φτάσει τα 600.000 ευρώ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καπέλα του Μέγα Ναπολέοντα, που φορούσε - ίσως-  στις μάχες με τη Ρωσία το 1807, πρόκειται να δημοπρατηθεί. Ο ...

Πωλείται ένα από τα καπέλα του Ναπολέοντα - Ίσως φτάσει τα 600.000 ευρώ

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καπέλα του Μέγα Ναπολέοντα, που φορούσε - ίσως-  στις μάχες με τη Ρωσία το 1807, πρόκειται να δημοπρατηθεί.

Ο οίκος Sotheby’s στο Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τιμήσει τα 200 χρόνια από τον θάνατό του Ναπολέοντα με μια πώληση αφιερωμένη σε έναν άνθρωπο που εξακολουθεί να διχάζει. Πρέπει να γιορτάζεται ως ένας λαμπρός  στρατηγός ή ως ένας αδίστακτος δικτάτορας;

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών είναι ένας αυτοκράτορας «του οποίου το εξαιρετικό πεπρωμένο συνεχίζει να συναρπάζει σε κάθε ήπειρο, 200 χρόνια μετά το θάνατό του».

Το καπέλο που δημοπρατείται, πιστεύεται ότι είναι αυτό που φορούσε ο Ναπολέοντας και με το οποίο ταξίδεψε καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του 1807. Εικάζεται ότι το φορούσε όταν υπέγραψε τις ειρηνευτικές συνθήκες του Τίλσιτ που χάραξαν την ηπειρωτική Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες γαλλικής και ρωσικής επιρροής.

Το καπέλο αγοράστηκε το 1814 από τον πολιτικό και αριστοκράτη Sir Michael Shaw-Stewart, ο οποίος είχε μία σχεδόν εμμονική σχέση με τον Ναπολέοντα. Το μετέφερε στο Ardgowan της Σκωτίας και έκτοτε πέρασε από γενιά σε γενιά.

Μόνο 19 τέτοια καπέλα έχουν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν στον Ναπολέοντα, πολλά από αυτά βρίσκονται σε συλλογές μουσείων. Η πώληση του αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο ενώ η τιμή εικάζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ.

Η πώληση, θα διαρκέσει από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Ναπολέων ήταν ένας αναμφισβήτητος ηγέτης που θριάμβευσε στο πεδίο της μάχης σε ηλικία μόλις 30 ετών. «Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από την μελλοντοστραφούμενη πολιτιστική πολιτική και τις μεγάλες καλλιτεχνικές προσπάθειες για να δοξάσουν την εικόνα του και να φτιάξουν τον δικό του θρύλο» αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Sotheby’s περιλαμβάνει στην πώληση μιας σαρδονικής ζωγραφικής από τον Βέλγο καλλιτέχνη James Ensor, που χρονολογείται περίπου από το 1890-91. Με τίτλο Les remords de l'ogre de Corse, είναι ένα από τα πολλά έργα του καλλιτέχνη που απεικονίζει τη Μάχη του Βατερλώ.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες του Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια