Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απάντηση ΕφΑ Φθιώτιδας-Ευρυτανίας για τις κλοπές στις Θερμοπύλες

Τα περιστατικά κλοπών στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες και συζήτηση τις τελευταίες μέρες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ...

Απάντηση ΕφΑ Φθιώτιδας-Ευρυτανίας για τις κλοπές στις Θερμοπύλες

Τα περιστατικά κλοπών στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών ξεσήκωσαν διαμαρτυρίες και συζήτηση τις τελευταίες μέρες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας παίρνει θέση αναφορικά με την ευθύνη που έχει η ίδια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα…

Τα πρόσφατα περιστατικά κλοπών που έλαβαν χώρα στο Μνημείο του Λεωνίδα στις  Θερμοπύλες, με θύματα αλλοδαπούς τουρίστες, πυροδότησαν για άλλη μια φορά φαινόμενα παραπληροφόρησης του απλού πολίτη, από διάφορα sites κοινωνικής δικτύωσης, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες παρέμβασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε πάσης φύσεως ζητήματα σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Προς άρση λοιπόν κάθε παρεξήγησης  αλλά και για να μη γίνεται αδίκως η Εφορεία αποδέκτης παραπόνων και αρνητικής κριτικής, κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστούν τα εξής: 

Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών καλύπτει μία ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, άνευ περιφράξεως και ευκόλως προσβάσιμης, ιδιαίτερα στο τμήμα της αμαξιτής οδού, η οποία διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο και διαχωρίζει τα νεώτερα μνημεία (Λεωνίδα, Θεσπιέων) από τις θέσεις που υπάρχουν αρχαιότητες (λόφος Κολωνού και τείχος Φωκέων). 

Στο συγκεκριμένο χώρο η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και για το λόγο αυτό, η Εφορεία,  στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτήρηση και προστασία των αρχαιοτήτων στον Κολωνό και στο τείχος των Φωκέων, μέσω του διαθέσιμου προσωπικού φύλαξης (μονίμου και εποχιακού), το οποίο είναι επιπλέον υπεύθυνο για την επιτήρηση της περιοδικής έκθεσης στα κτήρια του ΥΠΠΟΑ. 

Σε καμία περίπτωση, όμως, δε δύναται η αρχαιολογική υπηρεσία να αποτρέπει εγκληματικές ενέργειες ή να υποκαταστήσει τις αρμόδιες για την ασφάλεια των πολιτών Υπηρεσίες.


Πηγή: LamiaNow



Δεν υπάρχουν σχόλια