Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καρύταινα: Αναστηλώνεται το ιστορικό γεφύρι

Ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι της Καρύταινας, θα αναστηλωθεί σύντομα. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο προϊστάμενος ...

Καρύταινα: Αναστηλώνεται το ιστορικό γεφύρι

Ένα από τα πιο ιστορικά γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι της Καρύταινας, θα αναστηλωθεί σύντομα. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θέμης Βλαχούλης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση με αφορμή το τριήμερο εκδηλώσεων  που διοργανώθηκαν για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και ανέλυσε την πορεία των αναστηλωτικών εργασιών στα μνημεία της Καρτύταινας.

Το γεφύρι της Καρύταινας είναι αυτό που απεικονιζόταν στην όψη πλευρά του χάρτινου πεντοχίλιαρου με αποτέλεσμα η εικόνα του να είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους περισσότερους. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα τα Πελοποννήσου που χτίστηκε από Φράγκους τον 13ο αιώνα.

Παράλληλα όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία ανθρωποθυσία. Η παράδοση θέλει τον άρχοντα του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ, να «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Μάλιστα αμέσως μετά τη θυσία, λέγεται ότι έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρο του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα. Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.

Tο γεφύρι είχε πέντε άνισα μεταξύ τους τόξα, με το μεγαλύτερο να φτάνει σχεδόν τα 9 μέτρα άνοιγμα. Οι τοξωτές καμάρες του ορθώνονται πάνω από τον ποταμό Αλφειό σε ύψος περίπου 12 μέτρων, ενώ το μήκος του ξεπερνά τα 50 μέτρα. Κάποτε το πεντάτοξο γεφύρι, ήταν το μοναδικό πέρασμα του ποταμού, συνέδεε το κάστρο της Καρύταινας με τη Μεσσηνία και αποτελούσε πέρασμα από την Αρκαδία προς τη Μεσσηνία και την Ηλεία και αντιστρόφως.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατία η γέφυρα της Καρύταινας έγινε πεδίο μαχών ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Στις 26 Μαρτίου του 1821 μάλιστα οι Έλληνες σκότωσαν εκεί έναν Τούρκο αγγελιοφόρο ο οποίος μετέφερε επιστολή των Τούρκων Φαναριτών προς τους Τούρκους της Καρύταινας να ασφαλιστούν στην Τριπολιτσά και να ενωθούν μαζί τους καθώς την επόμενη μέρα επρόκειτο να περάσουν από την περιοχή. Οι Έλληνες ειδοποίησαν τον Κολοκοτρώνη ο οποίος κατέλαβε έναν στενός δρόμο, στον Άγιο Αθανάσιο, προκειμένου να εμποδίσει τους Τούρκους να περάσουν.

Από τα πέντε τόξα σώζονται σήμερα μόνο τα τρία. Το μεσαίο ανατινάχθηκε στον Εμφύλιο και το κομμάτι του παλιού γεφυριού που λείπει, έχει συμπληρωθεί από ένα ξύλινο τμήμα. Η διάβαση γίνεται από τη νέα σύγχρονη γέφυρα.


H έκθεση για την Επανάσταση του 1821

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν, στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο του Πύργου της Λεβένταινας, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών», που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης και την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (Ι.Ι.Ε.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 συλλεκτικές λιθογραφίες από πρώτες λιθογραφικές εκτυπώσεις των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel και Peter Von Hess, συλλεκτικά βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, μαζί με σημαντικά ιστορικά έγγραφα της επαναστατικής περιόδου από τη Συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, που αφορούν στην περιοχή της Καρύταινας αλλά και το περίφημο Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη έκδοσης του 1811, το οποίο φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καρύταινα.


Πηγή: Θάρρος News



Δεν υπάρχουν σχόλια