Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συστράτευση για να σωθεί το ξύλινο ορφανοτροφείο της Πριγκίπου στον Μαρμαρά

Το Ορφανοτροφείο είναι ετοιμόρροπο. Θυμάμαι την πρώτη φορά που στάθηκα μπροστά στο εγκαταλελειμμένο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου το 2015. Μέσ...

Το Ορφανοτροφείο είναι ετοιμόρροπο.
Το Ορφανοτροφείο είναι ετοιμόρροπο.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που στάθηκα μπροστά στο εγκαταλελειμμένο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου το 2015. Μέσα στην ησυχία του σεπτεμβριάτικου μεσημεριού, με τον ήλιο να πέφτει στην ετοιμόρροπη σιλουέτα του, έμοιαζε πραγματικά απόκοσμο. Το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο είχε όλα τα σημάδια του χρόνου αλλά και μιας πυρκαγιάς τη δεκαετία του ’80 που επιτάχυνε τη φθορά. Ανέδιδε τη γλυκιά μελαγχολία της ματαίωσης. H ανέγερσή του ξεκίνησε το 1898. Επρόκειτο να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο 206 δωματίων με καζίνο για να υποδεχτεί στην Πόλη τους Ευρωπαίους που θα έφταναν με το Οριάν Εξπρές. Ομως ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ θεωρούσε τον τζόγο αμαρτία και έτσι το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Λίγο αργότερα, η Ελενα Ζαρίφη το αγόρασε και το δώρισε στο Πατριαρχείο ώστε να στεγάσει ορφανά. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του ελληνισμού με τις απελάσεις και την απίσχναση της κοινότητας. Σήμερα, η όψη του Ορφανοτροφείου είναι τρομακτική αλλά και συγκινητική.


Ο Οικουμεντικός Πατριάρχης μπροστά από το κτίριο
Ο Οικουμεντικός Πατριάρχης μπροστά από το κτίριο (φωτ. Ν. – Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ).

Στη σκιά αυτού του κάποτε πανέμορφου οικοδομήματος στάθηκε πριν από λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας για την ανάγκη της διάσωσής του, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που συστράτευσε όλους όσοι θέλουν να το δουν αποκατεστημένο. Από τον υφυπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας και την πρόεδρο της Europa Nostra της γείτονος, μέχρι τις δημοτικές αρχές της Πόλης και των Πριγκιποννήσων, αλλά και προσωπικότητες της διανόησης, όπως οι συγγραφείς Ορχάν Παμούκ και Αχμέντ Ουμίτ. Το «παρών» έδωσαν και ξένες αντιπροσωπείες, κάτοικοι του νησιού καθώς και εκπρόσωποι από ΜΚΟ.


Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στην εκδήλωση.
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στην εκδήλωση.

Κινητήριος δύναμη και συντονιστής της προσπάθειας, ο Αρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Λάκης Βίγκας, που δίνει εδώ και χρόνια μεγάλους αγώνες για όλα τα ζητήματα της Ομογένειας. Ο Πατριάρχης στηρίζει την προσπάθειά του να οικοδομηθούν οι απαραίτητες συμμαχίες ώστε αυτό το ιστορικό οικοδόμημα να μπορέσει να αποκτήσει δεύτερη ζωή. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο. Δεν είναι μόνο το τεράστιο οικονομικό κόστος της αποκατάστασης αλλά και ζητήματα πολιτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής διάστασης. Οπως δηλώνει βέβαια στη στήλη ο Λάκης Βίγκας, έχει τεράστια σημασία ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού πονάνε το Ορφανοτροφείο και θέλουν να δώσουν τη μάχη για να μην καταρρεύσει. Ως συντονιστής του εγχειρήματος, μιλάει και για τη συνδρομή επιστημόνων, όπως ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Απόστολος Πορίδης και η Ελευθερία Τσακανίκα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.


Ο Λάκης Βίγκας στο βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο Λάκης Βίγκας στο βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 


Στη δική του σύντομη ομιλία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο κτίσμα ως κληρονομιά των πατέρων που συνδέεται με την κοινωνική προσφορά της κοινότητας και της Εκκλησίας. Εκανε αναφορά και στον τεράστιο δικαστικό αγώνα που έδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας στο Πατριαρχείο αλλά και στις προσπάθειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων που δεν τελεσφόρησαν στο παρελθόν. Φαίνεται όμως ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και πως το Ορφανοτροφείο μπορεί τελικά σωθεί. Στην εκδήλωση εμφανίστηκε αφιλοκερδώς η Ευανθία Ρεμπούτσικα με μια πλειάδα μουσικών.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια