Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρυξέλλες: Επίσκεψη στα μουσεία... με συνταγή γιατρού

Ο περισσότερος κόσμος έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από την πανδημία, καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν αύξηση στις περιπτώσεις κατ...

Οι γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να συνταγογραφήσουν επισκέψεις σε μουσεία ως μέρος ενός τρίμηνου πιλοτικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Ο περισσότερος κόσμος έχει επηρεαστεί ψυχολογικά από την πανδημία, καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες που δείχνουν αύξηση στις περιπτώσεις κατάθλιψης, μελαγχολίας και άγχους. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να συνταγογραφήσουν επισκέψεις σε μουσεία ως μέρος ενός τρίμηνου πιλοτικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα και νοσηλεύονται για στρες στο νοσοκομείο Brugmann, ένα από τα μεγαλύτερα στη βελγική πρωτεύουσα, θα προσφέρονται δωρεάν επισκέψεις σε πέντε δημόσια μουσεία της πόλης, που καλύπτουν θέματα από τη μόδα έως και διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα δημοσιευτούν το επόμενο έτος με την πρόθεση η πρωτοβουλία να εξαπλωθεί περαιτέρω εάν είναι επιτυχής στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εξουθένωσης και άλλων μορφών ψυχικής δυσφορίας και άγχους.

Η Delphine Houba, υπεύθυνη για τον πολιτισμό στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από ένα σχέδιο στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν έως και 50 επισκέψεις μουσείων ετησίως σε ασθενείς.

Στο δοκιμαστικό αυτό εγχείρημα, θα συνταγογραφούνται ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις σε μουσεία στους ασθενείς από το νοσοκομείο Brugmann. «Η κρίση Covid, που τονίζει το άγχος, την εξουθένωση και άλλες παθολογικές καταστάσεις, επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τέτοιου έργου», δήλωσε η Houba στη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Τα εμπλεκόμενα ιδρύματα θα περιλαμβάνουν τα δημόσια χρηματοδοτούμενα μουσεία στην Grand Place, Maison du Roi, Fashion and Lace στη Rue de la Violette, το μουσείο Sewer και τη Manneken-Pis Garderobe. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Place Sainte-Catherine είναι επίσης μέρος του έργου.

Η Houba είπε ότι ελπίζει ότι ιδιωτικά μουσεία και συλλογές τέχνης θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο μέλλον. «Είμαι πεπεισμένη για την ικανότητα αλληλεγγύης από όλα τα βελγικά μουσεία προς ευάλωτο κοινό να τους παρέχει δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη», είπε. «Αλλά η απόφαση είναι δική τους με βάση τα αποτελέσματα της πιλοτικής εμπειρίας μας».

Και πρόσθεσε: «Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική».


Πηγή: Ναυτεμπορική, με πληροφορίες από Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια