Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον.. Μελετούν την αρχαία οικία

Έπιασαν κιόλας δουλειά οι Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον μεταξύ των νομών Άρτας-Πρέβεζας. Στην αρχαία διώροφη οικία του μολοσσικού αρχαίου ...

Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον.. Μελετούν την αρχαία οικία

Έπιασαν κιόλας δουλειά οι Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον μεταξύ των νομών Άρτας-Πρέβεζας.

Στην αρχαία διώροφη οικία του μολοσσικού αρχαίου οικισμού που χρονολογείται στον 4ο-1ο  αιώνα π.Χ., θα μελετήσουν την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού την εποχή εκείνη, μια επιστημονική μελέτη με σύγχρονη απεικόνιση όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του έργου « ΦΩΣ 4D».

Η μελέτη φωτισμού στα αρχαία κτίρια γίνεται για λογαριασμό ομάδας επιστημόνων γερμανικού πανεπιστημίου που από την Ελλάδα επέλεξε το ‘Ορραον λόγω των χαρακτηριστικών του σωζώμενου σπιτιού ενώ άλλα τρία κτίρια που θα συμπεριληφθούν στην μελέτη βρίσκονται στη Μικρά Ασία και την Ιταλία. 


Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον.. Μελετούν την αρχαία οικία

Γερμανοί αρχαιολόγοι στο Όρραον.. Μελετούν την αρχαία οικία

Η δημοσιοποίηση της είδησης για τη συμμετοχή του Ορράου στην επιστημονική εργασία των Γερμανών αρχαιολόγων είχε γίνει μόλις πριν λίγο καιρό και ήδη η Κλαούντια με τον Αντρές (αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας αντίστοιχα) έχοντας μαζί τους και τον Συμεών Γεσαφίδη του τμήματος αποτυπώσεων του ΥΠ.ΠΟ άρχισαν τις εργασίες τους στο χώρο σχεδόν ολημερίς και για τρεις εβδομάδες απ΄ότι υπολογίζουν.

Αντίγραφο της μελέτης όταν ολοκληρωθεί το έργο του Γερμανικού Πανεπιστημίου, θα αποσταλεί ασφαλώς και προς την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προς όποια μελλοντική αξιοποίηση.

Δήμος Ζηρού και Περιφέρεια  μετά την τιμητική επιλογή του χώρου, έθεσαν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των επιστημόνων και κινούνται προς τη συνολικότερη φροντίδα του παραμελημένου αρχαιολογικού χώρου, καθώς πέρασαν σχεδόν δυο δεκαετίες από μια άλλη επιχείρηση καθαρισμού του.


Πηγή: EpirusPost



Δεν υπάρχουν σχόλια