Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χρυσός θησαυρός βρέθηκε στην Δανία

Θησαυρός 22 χρυσών αντικειμένων βρέθηκε έξω από το Jelling [Credit: Vejle Conservation Center] Ένας Δανός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων...

Θησαυρός 22 χρυσών αντικειμένων βρέθηκε έξω από το Jelling
Θησαυρός 22 χρυσών αντικειμένων βρέθηκε έξω από το Jelling
[Credit: Vejle Conservation Center]

Ένας Δανός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων βρήκε 22 χρυσά αντικείμενα με σύμβολα του 6ου αιώνα μ.Χ. που θα μπορούσαν να δώσουν νέες λεπτομέρειες για τους λαούς στη Δανία πριν την εποχή των Βίκινγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείου που θα εκθέσει τον θησαυρό.

Ορισμένα από τα αντικείμενα φέρουν ρουνικά μοτίβα και επιγραφές που ίσως παραπέμπουν στους ηγεμόνες της εποχής, αλλά θυμίζουν τη σκανδιναβική μυθολογία, δήλωσε στο AFP ο Mads Ravn, διευθυντής έρευνας στα μουσεία Vejle της δυτικής Δανίας.


Σόλιδος με τον Κωνσταντίνο μετατράπηκε σε μενταγιόν [Credit: Vejle Conservation Center]
Σόλιδος με τον Κωνσταντίνο μετατράπηκε σε μενταγιόν
[Credit: Vejle Conservation Center]

Κοσμήματα με περίτεχνη κοκκοποίηση χρυσού [Credit: : Vejle Conservation Center]
Κοσμήματα με περίτεχνη κοκκοποίηση χρυσού
[
Credit: : Vejle Conservation Center]

«Είναι τα σύμβολα στα αντικείμενα που τα κάνουν μοναδικά, σημαντικότερο στοιχείο από την ποσότητα που βρέθηκε», δήλωσε ο Δρ Ravn, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο θησαυρός ζυγίζει περίπου ένα κιλό.

«Υπάρχει αντικείμενο που  αναφέρεται στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.», είπε ο Δρ Ravn. «Ο θησαυρός αποτελείται από πολλά χρυσά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεταλλίου σε μέγεθος μικρού πιάτου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις των αντικειμένων, ο θησαυρός θα μπορούσε να αποτελεί ταφική προσφορά στους θεούς σε μια χαοτική περίοδο, όταν το κλίμα στη βόρεια Ευρώπη έγινε ψυχρότερο μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία το 536 μ.Χ. που έστειλε σύννεφα τέφρας στον ουρανό.


Περίτεχνη διακόσμηση σε λεπτό μετάλλιο (Bracteate)
Περίτεχνη διακόσμηση σε λεπτό μετάλλιο (Bracteate)
[Credit: Vejle Conservation Centre]

[Credit: Vejle Conservation Centre]
Περίτεχη διακόσμηση σε λεπτό μετάλλιο (Bracteate) 
[Credit: Vejle Conservation Centre]

Τα αντικείμενα του χρυσού θησαυρού
Τα αντικείμενα του χρυσού θησαυρού [Credit: Vejle Conservation Centre]

«Έχουν πολλά σύμβολα, ορισμένα από τα οποία δεν έχουμε ξαναδει στο παρελθόν. Αυτά θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τους ανθρώπους αυτής της περιόδου», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Ravn.

Ο θησαυρός βρέθηκε κοντά στο Jelling της νοτιοδυτικής Δανίας, το οποίο σύμφωνα με τους ιστορικούς υπήρξε η κοιτίδα των βασιλιάδων της εποχής των Βίκινγκ, η οποία διήρκεσε μεταξύ του 8ου και του 12ου αιώνα. Ο θησαυρός βρέθηκε πριν από περίπου έξι μήνες, αλλά η είδηση αποκαλύφθηκε τώρα.

Ο θησαυρός θα εκτίθεται στο μουσείο στο Vejle από τον Φεβρουάριο του 2022.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια