Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκαν δύο χάλκινα έμβολα πολεμικών πλοίων από τη μάχη των Αιγάδων Νήσων

Credit: RPM Nautical Foundation Δύο χάλκινα πολεμικά έμβολα και στρατιωτικός εξοπλισμός ανακαλύφθηκαν στη θέση της Μάχης των Αιγάδων Νήσων (...

Ανακαλύφθηκαν δύο χάλκινα πολεμικά έμβολα πλοίων από τη μάχη των Αιγάδων Νήσων
Credit: RPM Nautical Foundation

Δύο χάλκινα πολεμικά έμβολα και στρατιωτικός εξοπλισμός ανακαλύφθηκαν στη θέση της Μάχης των Αιγάδων Νήσων (241 π.Χ.), της κομβικής μάχης που οδήγησε στη νίκη της Ρώμης επί της Καρχηδόνας κατά τον Α' Καρχηδονιακό Πόλεμο.

Εκτός από τις νέες ανακαλύψεις, άλλα τέσσερα χάλκινα πολεμικά έμβολα και δεκάδες τεχνουργήματα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή για 16η συνεχόμενη φορά. Σε αυτήν συνεργάζονται η Soprintendenza del Mare Regione Siciliana, το RPM Nautical Foundation και η Εταιρεία Τεκμηρίωσης Ενάλιων Χώρων (SDSS). Η ανασκαφική περίοδος του φετινού Αυγούστου συνέχισε την έρευνα και την ανασκαφή του τόπου όπου έλαβε χώρα η ναυμαχία. Η συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Sebastiano Tusa και την ομάδά του το 2005.

Ο τόπος που έλαβε χώρα η ναυμαχία βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής Σικελίας και ανάμεσα στις Αιγάδες νήσους: την Αιγούσα (Favignana), την Φορβαντία (Levanzo) και την Ιερά Νήσο (Marettimo). Η κομβική μάχη διεξήχθη μεταξύ των ρωμαϊκών και καρχηδονιακών στόλων στις 10 Μαρτίου 241 π.Χ. βάζοντας τέλος στον παρατεταμένο Α' Καρχηδονιακό Πόλεμο, ο οποίος διεξήχθη για τον έλεγχο της Σικελίας μεταξύ της αρχαίας Ρεπουμπλικανικής Ρώμης και του κορυφαίου αντιπάλου της, της Καρχηδόνας.

Οι αρχαίοι συγγραφείς αφηγούνται το μέγεθος και την κλίμακα της μάχης, με εκατοντάδες πλοία να συγκρούονται μεταξύ τους καθώς οι Καρχηδονιακές δυνάμεις προσπαθούσαν να σπάσουν τη ρωμαϊκή γραμμή προκειμένου να φτάσουν και να ανεφοδιάσουν τον στρατό της Καρχηδόνας στην ηπειρωτική Σικελία. Η νίκη των Ρωμαίων παρείχε στη Ρώμη το πρώτο υπερπόντιο έδαφός της (την Σικελία) και τον έλεγχο της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ οδήγησε στους δύο επακόλουθους Καρχηδονιακούς Πολέμους.

Στις νέες ανακαλύψεις κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου περιλαμβάνονται δύο χάλκινα πολεμικά έμβολα, ανεβάζοντας το σύνολο των ανευρεθέντων στην περιοχή σε 25. Πριν την διεξαγωγή της ανασκαφής στην περιοχή, μόνο δύο έμβολα πολεμικών πλοίων ήταν γνωστό ότι επέζησαν από την αρχαιότητα, καθιστώντας τα συγκεκριμένα ναυτικά όπλα μεταξύ των σπανιότερων τεχνουργημάτων που επέζησαν στην αρχαία Μεσόγειο. Στα ευρήματα που βρέθηκαν στη φετινή περίοδο περιλαμβάνονται και δεκάδες μολύβδινες σφαίρες, που χρησιμοποιήθηκαν ως θανατηφόρα βλήματα στη μάχη, πολλά χάλκινα κράνη και παραγναθίδες καθώς και ρωμαϊκά και ελληνιστικά νομίσματα. Στην ίδια περιοχή, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης ένα εξαιρετικά μεγάλο εμπορικό ναυάγιο που μετέφερε αμφορείς που παρήχθησαν στην Λουσιτανία (σύγχρονη Πορτογαλία) και την Βαιτική (σύγχρονη Ισπανία) που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα μ.Χ.


Ανακαλύφθηκαν δύο χάλκινα πολεμικά έμβολα πλοίων από τη μάχη των Αιγάδων Νήσων
Credit: RPM Nautical Foundation

Η έφορος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Soprintendenza del Mare), αρμόδια για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά στη Σικελία, Valeria Li Vigni δήλωσε: «Μαζί με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, οι ανακαλύψεις που έγιναν αυτό το καλοκαίρι αποκαλύπτουν περαιτέρω την εικόνα αυτής της αρχαίας ναυμαχίας, η οποία μέχρι σήμερα είναι μακράν η καλύτερα τεκμηριωμένη από αρχαιολογικής άποψης».

Τα χάλκινα έμβολα αποτελούν δείγμα της τεχνολογίας της εποχής, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη ρωμαϊκή και την καρχηδονική ικανότητα παραγωγής τους στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Ο αρχαιολόγος Δρ. Peter Campbell (RPMNF/Πανεπιστήμιο Cranfield) δήλωσε για τα φετινά ευρήματα: «Οι ανακαλύψεις της φετινής περιόδου παρέχουν μια σπάνια γεύση της ζωής και του θανάτου κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Τα αποτελέσματα μιλούν επίσης για την αξία της συνεργασίας στην έρευνα όταν αυτή πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον μεγάλου βάθους με αρκετές προκλήσεις και σε μια τοποθεσία αυτής της τεράστιας κλίμακας».

Οι εταίροι αυτής της συνεργασίας σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνα και το 2022. Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ιδρύματος RPM, James Goold δήλωσε: «Μετά από 16 χρόνια ο χώρος συνεχίζει να επεκτείνεται, ακόμα κι αν τον οριοθετούμε βόρεια και νότια. Μπορούμε επίσης να είμαστε βέβαιοι ότι σημαντικές πτυχές της μάχης θα αποκαλυφθούν σε μελλοντικές περιόδους καθώς συνεχίζεται η ανασκαφή».

Το Battle of the Egadi Islands Project είναι ένα έργο συνεργασίας μεταξύ των Soprintendenza del Mare (Valeria Li Vigni), RPM Nautical Foundation (James Goold) και SDSS (Mario Arena). Οι λειτουργίες AUV παρέχονται από τον Δρ Timmy Gambin και το Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Οι αρχαιολόγοι είναι οι William Murray, Peter Campbell και David Ruff από το RPM Nautical Foundation και Ferdinando Maurici και Francesca Oliveri από το Soprintendenza del Mare. Η έρευνα ξεκίνησε από τον πρώην έφορο Sebastiano Tusa το 2005.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια