Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πάτρα: Στο φως αποχετευτικό δίκτυο του 1903

Μέρος του αποχετευτικού δικτύου των αρχών του 20ου αιώνα, αποκαλύφθηκε στην άνω πόλη, κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Παντοκράτορα ...

Μέρος του αποχετευτικού δικτύου των αρχών του 20ου αιώνα, αποκαλύφθηκε στην άνω πόλη, κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Παντοκράτορα και της ευρύτερης περιοχής.
Μέρος του αποχετευτικού δικτύου των αρχών του 20ου αιώνα, αποκαλύφθηκε στην άνω πόλη, κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Παντοκράτορα και της ευρύτερης περιοχής.

Μέρος του αποχετευτικού δικτύου των αρχών του 20ου αιώνα, αποκαλύφθηκε στην άνω πόλη της Πάτρας, κατά τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας Παντοκράτορα και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτά τα ευρήματα είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν προσωρινά οι εργασίες, μέχρι να δώσει το «πράσινο φως» η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, στελέχη της οποίας έσπευσαν στο σημείο για αυτοψία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, πρόκειται για τμήμα του αποχετευτικού δικτύου, που κατασκευάστηκε το 1903!

Όπως μπορείτε να δείτε από τις αποκλειστικές φωτογραφίες της «Π» πρόκειται για τους πετρόχτιστους αγωγούς του δικτύου, το οποίο κατασκευάστηκε επί Δημάρχου Δημητρίου Βότση και που λειτουργούν ακόμα και σήμερα, εξυπηρετώντας μεγάλες περιοχές της Πάτρας!

Μάλιστα ανάλογοι αγωγοί διατρέχουν υπόγεια και την οδό Κορίνθου και είναι τόσο μεγάλης διαμέτρου, που χωρούν ακόμα και φορτηγά!

Το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων της Πάτρας άρχισε να κατασκευάζεται το 1853 και αφορούσε ένα μικρό τμήμα του κέντρου της πόλης. Μέχρι το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 1900 κατασκευάζονται και άλλα τμήματα του αποχετευτικού δικτύου που καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα της τότε πόλης καθώς και οι πρώτοι αγωγοί όμβριων. Έκτοτε κατασκευάζονταν, επισκευάζονταν και επεκτείνονταν τα δίκτυα για την αντιμετώπιση των παρουσιαζόμενων κάθε φορά άμεσων αναγκών, χωρίς συνολικό σχεδιασμό.

Η αποχέτευση της πόλης γινόταν (και σε ένα βαθμό γίνεται μέχρι σήμερα) με ένα σύνολο αυτοτελών παντορροϊκών δικτύων που εκβάλλουν άμεσα στον Πατραϊκό Κόλπο. Τα λύματα στο σύνολο τους μέχρι πρόσφατα εξέβαλλαν ανεπεξέργαστα στον Πατραϊκό Κόλπο από τις εκβολές των αυτοτελών παντορροϊκών δικτύων που υπάρχουν σε πυκνή διάταξη κατά μήκος της ακτογραμμής.

Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα, αναμένεται να επαναρχίσουν την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο δίκτυο.


Πηγή: Π. Ρηγόπουλος, Πελοπόννησος



Δεν υπάρχουν σχόλια