Η εκπόνηση στατικής μελέτης αποκατάστασης του ερειπωμένου βυζαντινού πύργου και των προκτισμάτων του στο Ελαιοχώρι στην περιοχή της Δήμιοβας...
Η εκπόνηση στατικής μελέτης αποκατάστασης του ερειπωμένου βυζαντινού πύργου και των προκτισμάτων του στο Ελαιοχώρι στην περιοχή της Δήμιοβας, προωθείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Καθώς εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη, η ΕΦΑ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση εκπόνησης της μελέτης στον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Κασίμη.
Ο «Πύργος του Ρήγα»
Ο πύργος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων από το μοναστήρι της Δήμιοβας και ένα χιλιόμετρο ανατολικά από το Ελαιοχώρι (Γιάννιτσα).
Σύμφωνα με το www.kastra.eu, η χρονολογία κατασκευής του πύργου δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με το μοναστήρι.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή Δήμιοβας χτίστηκε τον 8ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ίσαυρος. Όμως, δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις για την ίδρυση της μονής από τόσο παλιά.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Δημήτριο Δουκάκη, η μονή είναι κτισμένη στη θέση του μεσαιωνικού χωριού Αρμίτσα. Την περιοχή, κάποια εποχή, διαφέντευε ο «Ρήγας», ο οποίος ήταν ο άρχοντας του τιμαρίου που περιλάμβανε τα χωριά Δίκαλο, Μάρμαρα, Σολά, Αγιάννης, Αγκούρβα και Αρμίτσα. Κανένα από αυτά τα χωριά δε σώζεται.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μονή της Δήμιοβας (ή «Τίμιοβας») κτίστηκε στη θέση όπου ήταν ο ναός της Αρμίτσας και του Ρηγός. Υποτίθεται ότι η Αρμίτσα είχε προηγουμένως καταστραφεί σε κάποια εχθρική επιδρομή. Ο Ρήγας είχε και κάστρο, τα υπολείμματα του οποίου είναι αυτό που ονομάζουμε «Πύργος του Ρήγα».
Μελέτη
Το ενδεχόμενο ο πύργος να κτίστηκε αργότερα από το μοναστήρι δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς, γιατί το μέγεθος και η διάταξη των ερειπίων θυμίζει κάπως πύργους της Δυτικής Μάνης του 17ου και του 18ου αιώνα.
Ο πύργος του Ρήγα και η Μονή της Δήμιοβας υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στο σεισμό της Καλαμάτας το 1986. Οι ζημιές στη μονή αποκαταστάθηκαν, στον πύργο όχι. Μεγάλο μέρος του έχει καταρρεύσει, αλλά τα ερείπιά του είναι ακόμα ορατά σε κάποιο ύψος. Είναι σχεδόν τετράγωνος με διαστάσεις πλευράς περί τα 7 μέτρα.
Η στατική μελέτη που θα συνταχθεί για τον ερειπωμένο βυζαντινό πύργο και τα προκτίσματα του στο Ελαιοχώρι θα περιλαμβάνει:
-Αποτύπωση με πλήρη τεχνική περιγραφή του φέροντος οργανισμού του μνημείου
-Αποτύπωση της παθολογίας του μνημείου
-Αποτύπωση φάσεων και μεταγενέστερων επεμβάσεων του συνόλου των κτισμάτων
-Προτάσεις δομικής αποκατάστασης
-Σχέδια κατασκευαστικών λεπτομερειών
-Φωτογραφική τεκμηρίωση.
Πηγή: Β. Βετουλάκη, Θάρρος News
Δεν υπάρχουν σχόλια