Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικές επισκέψεις στις Κυκλάδες: Αφιέρωμα στην Κέα - Μέρος 3ο

Ο ναός του Απόλλωνα στην Καρθαία. Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέα. Διαβάστε εδώ το ...

Ο ναός του Απόλλωνα στην Καρθαία.
Ο ναός του Απόλλωνα στην Καρθαία.


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέα.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέα.


Κέως Τετράπολις

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, στη γεωμετρική ή την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο, φαίνεται ότι ιδρύονται οι τέσσερις βασικοί οικισμοί της αρχαίας Κέας, οι οποίοι θα μετεξελιχθούν σε πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Κορησία και η Ποιήεσσα. Οχυρωμένες, με ακροπόλεις και ναούς, τα κατάλοιπα τους είναι εντυπωσιακά και δεσπόζουν στο τζιώτικο τοπίο.

Η Ιουλίς, γενέτειρα των μεγάλων λυρικών υστεροαρχαϊκών ποιητών Σιμωνίδη και Βακχυλίδη, είναι η μόνη από τις τέσσερις πόλεις που παρουσιάζει διαρκή κατοίκηση από την αρχαιότητα έως και στις μέρες μας. Στο σημείο της αρχαίας ακρόπολης ιδρύεται το μεσαιωνικό Κάστρο και εκεί οικοδομούνται κατά τους νεώτερους χρόνους τα ωραία αρχοντόσπιτα των σημαντικών οικογενειών της Κέας, όπως οι Πάγκαλοι. 


Η Ιουλίδα είναι η μόνη αρχαία πόλη της Κέας που κατοικείται έως σήμερα στην ίδια ακριβώς θέση.
Η Ιουλίδα είναι η μόνη αρχαία πόλη της Κέας που κατοικείται
έως σήμερα στην ίδια ακριβώς θέση.

Το τείχος της Ιουλίδας: διακρίνεται η αρχαία φάση, η μεσαιωνική καθώς και νεώτερος αναλημματικός τοίχος που στηρίζει οικία.
Το τείχος της Ιουλίδας: διακρίνεται η αρχαία φάση, η μεσαιωνική καθώς και νεώτερος αναλημματικός τοίχος που στηρίζει οικία.

Η ευρύτερη περιοχής της αρχαίας και της σύγχρονης Κορησίας, που δεσπόζει στον κόλπο του Αγ. Νικολάου.
Η ευρύτερη περιοχής της αρχαίας και της σύγχρονης Κορησίας, που δεσπόζει στον κόλπο του Αγ. Νικολάου.

Η αρχαία Ποιήεσσα.
Η αρχαία Ποιήεσσα.

Οι δύο δυτικές πόλεις, η Κορησία και η Ποιήεσσα φαίνεται ότι σταματούν να λειτουργούν ως πόλεις κατά την ελληνιστική περίοδο και ενσωματώνονται στην Ιουλίδα και την Καρθαία αντίστοιχα. Στην Κορησία ιδιαίτερα έχει ανασκαφεί τμήμα των νεκροταφείων της, στην περιοχή του σημερινού οικισμού, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και ο εντυπωσιακός Κούρος της Κέας, σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Αεροφωτογραφία της αρχαίας Καρθαίας.
Αεροφωτογραφία της αρχαίας Καρθαίας.

Περισσότερες ωστόσο πληροφορίες έχουμε για την Καρθαία, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές έρευνες αλλά και πολυετείς εργασίες στο πλαίσιο της υποδειγματικής ανάδειξης και συντήρησης του χώρου. Στην περιοχή με το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο «Πόλες», στη ΝΑ Κέα, αναπτύσσεται ένα εντυπωσιακό μνημειακό σύνολο, που διατηρείται υποδειγματικά μέσα στο προστατευμένο από σύγχρονες ανθρωπογενείς επεμβάσεις φυσικό τοπίο.

Ο ναός του Απόλλωνα –σήμερα εν μέρει κατακρημνισμένος- ιδρύεται γύρω στα 530 π.Χ. και ο λεγόμενος ναός της «Αθηνάς» λίγο αργότερα, στο γύρισμα από τον 6ο στον 5ο αι. π.Χ. Στους κλασικούς χρόνους, στο μεγαλιθικό άνδηρο της «Αθηνάς» οικοδομείται μνημειακό πρόπυλο, ενώ η λειτουργία του δημόσιου χαρακτήρα «κτηρίου D» δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια


Ο λεγόμενος ναός της «Αθηνάς» στην Καρθαία.
Ο λεγόμενος ναός της «Αθηνάς» στην Καρθαία.

Το μνημειακό Πρόπυλο στο άνδηρο της «Αθηνάς».
Το μνημειακό Πρόπυλο στο άνδηρο της «Αθηνάς».

Στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. οικοδομείται και το λίθινο θέατρο της Καρθαίας, το οποίο στους ρωμαϊκούς χρόνους ενσωματώνεται σε λουτρό.

Στην περιοχή του άστεως έχουν ακόμη εντοπιστεί λιθόστρωτοι δρόμοι –κλιμακωτοί ή και επικλινείς- κρήνες και δεξαμενές για την εξασφάλιση του νερού, τμήματα οικιών, ενώ κατά τους υστερορρωμαϊκούς χρόνους, λίγο πριν την εγκατάλειψή της πόλης κατά τον 6ο/7ο αι. π.Χ., πάνω στους ναούς εγκαθιδρύονται χριστιανικά νεκροταφεία.

Στην Καρθαία μπορεί κανείς να απολαύσει τον εντυπωσιακό ερειπιώνα μέσα στο αρχαίο τοπίο που διατηρείται αλώβητο έως σήμερα. Οι καλλιέργειες, οι πηγές, τα λιθόστρωτα μονοπάτια που αποτελούν τον μόνο τρόπο πρόσβασης –σε έναν απόηχο του αρχαίου οδικού δικτύου- κάνουν την εμπειρία του επισκέπτη πραγματικά μοναδική.


Το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας.
Το αρχαίο θέατρο της Καρθαίας.

Αεροφωτογραφία της αρχαίας Καρθαίας και της ευρύτερης περιοχής της.
Αεροφωτογραφία της αρχαίας Καρθαίας και της ευρύτερης περιοχής της.

Οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ (2002-2008) και του ΕΣΠΑ (2010-2015) από την αντίστοιχη Επιστημονική Επιτροπή του ΤΔΠΕΑΕ και της ΔΙΠΚΑ με Πρόεδρο την Καθ. Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά. Το έργο ανάδειξης της αρχαίας Καρθαίας έλαβε βραβείο Europa Nostra το 2017.

Η Καρθαία έχει ανασκαφεί συστηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κατά τις δεκαετίες 1980-1990 (Δρ. Λ. Μενδώνη) αλλά και κατά τα έτη 2009-2010 (Καθ. Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά).


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέα.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέα.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων



Δεν υπάρχουν σχόλια