Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δαχτυλίδι με τoν Πάνα βρέθηκε στην αρχαία Αδριανούπολη Παφλαγονίας

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αδριανούπολη της Παφλαγονίας, που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή Eskipazar του Karabük της Τουρκίας, ξεκίνησαν το ...

Δαχτυλίδι με την απεικόνιση του θεού Πάνα βρέθηκε στην αρχαία Αδριανούπολη Παφλαγονίας

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αδριανούπολη της Παφλαγονίας, που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή Eskipazar του Karabük της Τουρκίας, ξεκίνησαν το 2003. Η φετινή ανασκαφική περίοδος επικεντρώθηκε στη νότια νεκρόπολη της αρχαίας πόλης, η οποία εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, ένα σιδερένιο δαχτυλίδι που χρονολογείται πριν από 1.800 χρόνια βρέθηκε μέσα στους βραχώδεις τάφους.

Το δαχτυλίδι έφερε αχάτη, διακοσμημένο με τον θεό Πάνα, σε αρκετά μικρό μέγεθος.

Ο διευθυντής της ανασκαφής, Δρ Ersin Çelikbaş, αναφέρει ότι βρήκαν περίπου 180 βραχώδεις τάφους στη νότια νεκρόπολη της αρχαίας Αδριανούπολης, με αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Αναφέροντας ότι ένα από αυτά τα ευρήματα είναι το σιδερένιο δαχτυλίδι, ο Çelikbaş συμπληρώνει: «Ένας πολύτιμος λίθος τοποθετήθηκε στο σιδερένιο δαχτυλίδι. Πρόκειται για αχάτη. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι μια φιγούρα είναι χαραγμένη στον αχάτη, την οποία δύσκολα μπορούμε να την διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Πρόκειται για τον Πάνα που απεικονίζεται με κέρατα και πόδια κατσίκας, να κρατά ένα σκήπτρο. Η ανακάλυψη τέτοιων ευρημάτων στην αρχαία Αδριανούπολη δείχνει επίσης το υψηλό επίπεδο της κοσμηματοποιίας στην αρχαιότητα».


Δαχτυλίδι με την απεικόνιση του θεού Πάνα βρέθηκε στην αρχαία Αδριανούπολη Παφλαγονίας

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου βρέθηκε και ένας μπαλτάς 1500 ετών.

Ο Çelikbaş δήλωσε σχετικά: «Βλέπουμε ότι η μορφή του μπαλτά είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται και σήμερα. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα. Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι τα εργαλεία που ικανοποιούσαν τις ανάγκες των ανθρώπων στην αρχαιότητα καλύπτουν ακόμα τις ανάγκες και των σημερινών ανθρώπων».


Πηγή: Arkeofili



Δεν υπάρχουν σχόλια