Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ιπποπόταμοι ζούσαν στον Ρήνο στην τελευταία εποχή παγετώνων

Οι ιπποπόταμοι είναι ένα συμπαθητικό θηλαστικό που ζει στην Αφρική αλλά δεν ήταν πάντοτε αυτή η μόνη περιοχή που ζούσε αφού γνωρίζουμε ότι ζ...

Οι ιπποπόταμοι ζούσαν στον Ρήνο στην τελευταία εποχή παγετώνων

Οι ιπποπόταμοι είναι ένα συμπαθητικό θηλαστικό που ζει στην Αφρική αλλά δεν ήταν πάντοτε αυτή η μόνη περιοχή που ζούσε αφού γνωρίζουμε ότι ζούσε και στην Ευρώπη. Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι ιπποπόταμοι μπορούσαν να ζήσουν και σε ψυχρότερα κλίματα με την προϋπόθεση ότι το νερό δεν παγώνει κατά το χειμώνα για αυτό και έζησαν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι ιπποπόταμοι εξαφανίστηκαν από την ευρωπαϊκή ήπειρο πριν από 116 χιλιάδες έτη όταν άρχισε να αλλάζει το κλίμα και να γίνεται ψυχρότερο με εποχές παγετώνων να κάνουν την εμφάνιση τους (και) στην Ευρώπη.

Όμως ομάδα επιστημόνων από μουσεία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Γερμανίας μελετώντας διάφορα ευρήματα και κυρίως πραγματοποιώντας χρονολόγηση σε οστά ιπποπόταμων που έχουν βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος διαπίστωσαν ότι τα ζώα αυτά ζούσαν στην ήπειρο μας μέχρι και πριν από περίπου τριάντα χιλιάδες έτη ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων στην Ευρώπη η οποία έληξε πριν από περίπου 12 χιλιάδες έτη.

Όπως φαίνεται υπήρξαν κάποιοι πληθυσμοί ιπποπόταμων που κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την χρονική περίοδο και ζούσαν στην περιοχή του Υψηλού Ρήνου. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει το σύνολο της πορείας του ποταμού από τη λίμνη της Κωνσταντίας κατά μήκος των γερμανο-ελβετικών συνόρων μέχρι τη Βασιλεία. «Οι ιπποπόταμοι ήταν πραγματικοί κάτοικοι του Ρήνου την Εποχή των Παγετώνων» αναφέρουν οι ερευνητές.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια