Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Homo bodoensis: Οι επιστήμονες «βάφτισαν» τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 500.000 χρόνια

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ονομασία ενός νεοανακαλυφθέντος είδους προγόνου του ανθρώπου, του Homo bodoensis. O Homo bodoensis είναι το όνομ...

Homo bodoensis: Οι επιστήμονες «βάφτισαν» τον πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 500.000 χρόνια

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την ονομασία ενός νεοανακαλυφθέντος είδους προγόνου του ανθρώπου, του Homo bodoensis.

O Homo bodoensis είναι το όνομα που δόθηκε για την ομάδα ανθρώπων που έζησαν στην Αφρική κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που είναι κοινώς γνωστή ως Μέσο Πλειστόκαινο, αλλά τώρα ονομάζεται τεχνικά Chibanian.

Το είδος έζησε στην Αφρική πριν από περίπου 500.000 χρόνια και ήταν ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εκτιμάται ότι ο H. bodoensis ήταν αρκετά κοντός και… στρουμπουλός με ένα σωματότυπο προσαρμοσμένο διατηρεί τον οργανισμό ζεστό όταν βρισκόταν σε πιο ψυχρές κλιματικές συνθήκες. Οι άνδρες έφταναν κατά μέσο όρο σε ύψος τα 1,65 μ. και σε βάρος τα 65 κιλά ενώ οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο ύψος 1,57 μ. και βάρος τα 50 κιλά.

Το όνομα bodoensis προέρχεται από ένα κρανίο που βρέθηκε στο Bodo D'ar στην κοιλάδα του ποταμού Awash της Αιθιοπίας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί τότε εμφανίστηκαν οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι, ο Homo sapiens, στην Αφρική και οι Νεάντερταλ, γνωστοί ως Homo neanderthalensis, στην Ευρώπη.

Είναι μια χρονική περίοδος για την οποία δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία και κάθε νέο εύρημα φωτίζει μια πολύ σημαντική περίοδο όπως την χαρακτηρίσουν οι ειδικοί για την εξέλιξη των ανθρώπων.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου μέχρι σήμερα ανθρώπινου είδους.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου μέχρι σήμερα ανθρώπινου είδους.

Η Dr Mirjana Roksandic, από το Πανεπιστήμιο του Winnipeg στον Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι: «Η συζήτηση για την ανθρώπινη εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ήταν αδύνατη λόγω της έλλειψης κατάλληλης ορολογίας που αναγνωρίζει τις ανθρωπογεωγραφικές διαφοροποιήσεις».

Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση, ο Homo bodoensis θα περιγράψει την πλειοψηφία των ανθρώπων του Μέσου Πλειστόκαινου από την Αφρική και μερικών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πολλοί από την τελευταία ήπειρο θα επαναταξινομηθούν ως Νεάντερταλ.

Ο Christopher Bae, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Manoa και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι η εισαγωγή του Homo bodoensis έχει ως στόχο «να κόψει τον γόρδιο δεσμό και να μας επιτρέψει να επικοινωνήσουμε καθαρά με αυτήν τη σημαντική περίοδο στην ανθρώπινη εξέλιξη».

Η Roksandic διευκρίνισε ότι: «Η ονομασία ενός νέου είδους είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς η Διεθνής Επιτροπή Ζωολογικής Ονοματολογίας επιτρέπει αλλαγές ονομάτων μόνο κάτω από πολύ αυστηρά καθορισμένους κανόνες.

»Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα παραμείνει για πολύ καιρό, ένα νέο όνομα που θα ζήσει μόνο εάν το χρησιμοποιήσουν άλλοι ερευνητές».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.


Πηγή: LiFO, Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια