Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε ο δεινόσαυρος «θεατής» του CNN

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου συγγενή του Τρικεράπτορα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» ερευνητές του Πανεπ...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου συγγενή του Τρικεράπτορα.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου συγγενή του Τρικεράπτορα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cretaceous Research» ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath στη Βρετανία παρουσιάζουν ένα άγνωστο είδος δεινοσαύρου κοντινού συγγενή του Τρικεράπτορα. Τα απολιθώματα του νέου είδους ανακαλύφθηκαν στην κομητεία Σιέρα στο Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ. Ο δεινόσαυρος ζούσε στην περιοχή πριν από 72 εκατ. έτη και καταγράφεται ως ένας άγνωστος εξάδελφος του Τρικεράπτορα.

Όπως και ο Τρικεράπτορας που εμφανίστηκε τέσσερα εκατ. έτη αργότερα στον πλανήτη έτσι και αυτός ο δεινόσαυρος είχε μεγάλα κέρατα. Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε Sierraceratops turneri με το πρώτο συνθετικό να αφορά την περιοχή που εντοπίστηκε και το δεύτερο να δόθηκε προς τιμήν του διάσημου Αμερικανού επιχειρηματία και ιδρυτή του CNN, Τεντ Τέρνερ επειδή η ανακάλυψη των απολιθωμάτων έγινε στο ράντσο του στην κομητεία Σιέρα.  


Ανακαλύφθηκε ο δεινόσαυρος «θεατής» του CNN

Ανακαλύφθηκε ο δεινόσαυρος «θεατής» του CNN

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν «χαμένο κρίκο» στην αλυσίδα της εξέλιξης ενός είδους, του Τρικεράπτορα στην προκειμένη περίπτωση ο οποίος αποτελεί ένα από τα διασημότερα είδη δεινοσαύρων. Ο S.turneri είχε μήκος πέντε μέτρων, κρανίο μήκους 1,5 μέτρων και διέθετε πολύ ισχυρά κέρατα τα οποία ήταν λίγο μικρότερα σε μήκος από εκείνα του Τρικεράπτορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο S.turneri ανήκει σε μια οικογένεια δεινοσαύρων που ζούσαν αποκλειστικά στις νοτιοδυτικές περιοχές της Βορείου Αμερικής.Τα πρώτα απολιθώματα του δεινοσαύρου είχαν ανακαλυφθεί την δεκαετία του 1990 αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να τα ταυτοποιήσουν. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μερικά ακόμη που επέτρεψαν τη μελέτη και αναγνώριση του κατόχου τους.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια