Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανασκάφηκε ο τάφος του θησαυροφύλακα του φαραώ Ραμσή Β’

Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου]. Η αποστολή της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, με επικεφ...

Άποψη της ανασκαφής. Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου].

Η αποστολή της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Όλα Ελ-Αγκίζι (Ola El-Aguizy), ανακοίνωσε πρόσφατα τα ευρήματα από την έρευνα στον τάφο του Πταεμουίγια (Ptah-m-wia), επικεφαλής του θησαυροφυλακίου του φαραώ Ραμσή Β’. Η έρευνα εντάσσεται στο ανασκαφικό πρόγραμμα της αποστολής στην περιοχή της Σακκάρα, νότια του ανηφορικού δρόμου της πυραμίδας του φαραώ Ούνας.

Ο δρ Μουστάφα Ουαζίρι, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, επεσήμανε ότι ο χώρος περιλαμβάνει τους τάφους αξιωματούχων του Νέου Βασιλείου από την εποχή τόσο της 19ης δυναστείας, όσο και της 18ης δυναστείας, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι εκείνος του στρατηγού (και αργότερα φαραώ) Χορεμχέμπ.

Όσο για τον τάφο του Πταεμουίγια, ο δρ Ουαζίρι πρόσθεσε ότι η σημασία του έγκειται στις θέσεις που κατείχε ο ιδιοκτήτης του: βασιλικός γραφέας, επικεφαλής του θησαυροφυλακίου, επικεφαλής επόπτης των ζώων και υπεύθυνος για τις προσφορές στο ναό του Ραμσή Β’ στη Θήβα.


Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου].
Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου].

Ο καθηγητής δρ Μοχάμεντ Οθμάν Ελ-Koστ (Mohamed Othman El Khosht), Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Καΐρου, εξήγησε ότι αυτό το εύρημα προστίθεται στα άλλα σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου στη Σακκάρα, στα οποία περιλαμβάνονται οι τάφοι του «δημάρχου» της Μέμφιδας Πταχμές, του βασιλικού πρέσβη Παζέρ και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή Ιούρκυ (ή Ουρκίγια).

Ο καθηγητής δρ Άχμεντ Ραγκάμπ, Κοσμήτορας της Αρχαιολογικής Σχολής, ανέφερε ότι οι ανασκαφές της σχολής χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, καθώς οι αρχαιολόγοι άρχισαν να εξερευνούν τότε τον χώρο αναζητώντας κοπτικά μοναστήρια. Η έρευνα για τους τάφους του Νέου Βασιλείου ξεκίνησε νότια του δρόμου προς την πυραμίδα του Ούνας από τον καθηγητή δρα Σάγιεντ Ταουφίκ (Sayed Tawfiq) μεταξύ 1983 και 1986, οδηγώντας στην αποκάλυψη ταφικών μνημείων της Ραμσιδικής περιόδου, όπως ο τάφος του «πρωθυπουργού» Νεφερονπέτ. Η αποστολή με επικεφαλής την καθ. δρα Ελ-Αγκίζι ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την δρα Ελ-Αγκίζι, ο τάφος ανήκει στον χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό τύπο του τάφου-ναού, καθώς αποτελείται από μνημειακή είσοδο σε μορφή οικοδομήματος, ακολουθούμενη από μία ή περισσότερες αυλές. Στον τάφο του Πταεμουίγια, η είσοδός του, κτισμένη με λαξευτό λίθο και διακοσμημένη με εικονιστικές σκηνές, οδηγεί σε μια πρώτη αίθουσα όπου τον τοίχο (καλυμμένο αρχικά με γυψοκονίαμα) κοσμούν παραστάσεις σε ζωηρά χρώματα. Μεταξύ των σημαντικότερων από αυτές τις σκηνές είναι μια πομπή μεταφοράς προσφορών, η οποία καταλήγει σε σφαγή μόσχου. Στο έδαφος του τάφου βρέθηκαν πέτρινοι ογκόλιθοι, καθώς και Οσιριακοί πεσσοί, ορισμένοι από τους οποίους κείτονταν στην άμμο, ενώ άλλοι στέκονταν στην αρχική τους θέση. Τα αρχιτεκτονικά αυτα μέλη πρόκειται να μελετηθούν για να επανατοποθετηθούν στις αρχικές τους θέσεις στον τάφο.


Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου].
Άποψη της ανασκαφής. [Φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου].

Η επικεφαλής της αποστολής ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση των εργασιών στον τάφο του Ανώτατου Διοικητή του Στρατού κατά τη διάρκεια των φαραώ Σέτι Α’ και Ραμσή Β’. Η λεγόμενη «αίθουσα του μόσχου», η οποία είχε αποκαλυφθεί κατά τις ανασκαφές του αείμνηστου καθηγητή δρα Ταουφίκ, αποκαταστάθηκε επίσης και οι εργασίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.


Πηγή: Αρχαιολογία και Τέχνες

Δεν υπάρχουν σχόλια