Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στη Βραζιλία ζούσε χαμένος κρίκος της εξέλιξης των πτηνών

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μυστηριώδους πανάρχαιου πτηνού. Μια πολύ σημαντική όπως φαίνεται ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών στη Βραζιλία. Σ...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μυστηριώδους πανάρχαιου πτηνού.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του μυστηριώδους πανάρχαιου πτηνού.

Μια πολύ σημαντική όπως φαίνεται ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών στη Βραζιλία. Σε ένα ορυχείο της  πολιτείας Σεαρά στην νοτιοανατολική Βραζιλία εντοπίστηκαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου είδους πτηνού. Το πτηνό που ονομάστηκε Kaririavis mater ζούσε πριν από 150 εκατ. έτη στην υπερήπειρο Γκοντβάνα η οποία περιελάμβανε τη Νότιο Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, την Ανταρκτική και την Ινδία.

«Διέθετε πρώιμα αλλά και μοντέρνα μορφολογικά χαρακτηριστικά γεγονός που δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα για την θέση του στο οικοσύστημα της εποχής, την συμπεριφορά του και όποια άλλα στοιχεία για αυτό τα οποία παραμένουν στην σφαίρα του μυστηρίου» αναφέρει ο δρ. Ίσμαρ ντε Σόουζα Καρβάλιο, παλαιοντολόγος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Το απολιθωμένο πόδι του Kaririavis mater, ηλικίας 115 εκατομμυρίων ετών [Image credit: Carvalho et al., doi: 10.1080/02724634.2021.1988623].
Το απολιθωμένο πόδι του Kaririavis mater, ηλικίας 115 εκατομμυρίων ετών [Image credit: Carvalho et al., doi: 10.1080/02724634.2021.1988623].

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πτηνό ανήκει στην οικογένεια των ορνιθόμορφων πτηνών και είναι το αρχαιότερο είδος που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής από αυτή την οικογένεια ενώ παράλληλα είναι και το αρχαιότερο είδος πτηνού που έχει εντοπιστεί στη Νότιο Αμερική.

Διέθετε μακριά πόδια, μεγάλα γαμψά νύχια και δυνατά πέλματα χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει άλλο αρχαίο ή μοντέρνο είδος ορνιθόμορφων πτηνών ενώ παράλληλα διαθέτει κινητικά χαρακτηριστικά με αυτά κάποιων πτηνών που δεν πετούν όπως οι στρουθοκάμηλοι.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, Sci-News



Δεν υπάρχουν σχόλια