Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι πρόγονοι μας έγιναν Ευρωπαίοι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες

Με χρήση γενετικών αναλύσεων ευρημάτων είχε επιτευχθεί η απεικόνιση ενός σύγχρονου ανθρώπου ηλικίας 40 χιλιάδων ετών που ζούσε στη Γροιλανδί...

Με χρήση γενετικών αναλύσεων ευρημάτων είχε επιτευχθεί η απεικόνιση ενός σύγχρονου ανθρώπου ηλικίας 40 χιλιάδων ετών που ζούσε στη Γροιλανδία. Όπως φαίνεται σύγχρονοι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να εγκατασταθούν στην Ευρώπη χωρίς επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια.
Με χρήση γενετικών αναλύσεων ευρημάτων είχε επιτευχθεί η απεικόνιση ενός σύγχρονου ανθρώπου ηλικίας 40 χιλιάδων ετών που ζούσε στη Γροιλανδία. Όπως φαίνεται σύγχρονοι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να εγκατασταθούν στην Ευρώπη χωρίς επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια. 

Νέα μελέτη ρίχνει φως σε ένα από τα μεγάλα ανθρωπολογικά μυστήρια και ειδικότερα στο πώς οι πρόγονοι μας εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το είδος στο οποίο ανήκουμε, ο αποκαλούμενος «σύγχρονος άνθρωπος», έκανε την εμφάνιση του πριν από περίπου 200 χιλιάδες έτη στην Αφρική. Για περίπου 140 χιλιάδες έτη οι πρόγονοι μας διασκορπίζονταν στην αφρικανική ήπειρο και πριν από περίπου 60 χιλιάδες έτη άρχισε να μετακινείται σε άλλες ηπείρους με πρώτο σταθμό τις περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας.

Τα ευρήματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα έδειχναν ότι οι πρόγονοι μας έφτασαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη και κατάφεραν πολύ γρήγορα να επιβληθούν στην ήπειρο έναντι των Νεάντερταλ που ζούσαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο για εκατοντάδες χιλιάδες έτη. Αρχικά οι επιστήμονες θεώρησαν δεδομένο ότι ο πιο προικισμένος νοητικά σύγχρονος άνθρωπος οδήγησε είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο στην εξαφάνιση τους Νεάντερταλ. Βέβαια στη διαδικασία αυτή υπήρξαν προσμίξεις ανάμεσα στα δύο είδη τις οποίες φέρουμε στο DNA μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητα κάποιες μελέτες που αναφέρουν ότι βασική αιτία εξαφάνισης των Νεάντερταλ δεν ήταν οι πρόγονοι μας αλλά κάποια κλιματική αλλαγή στην οποία δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν.

Πάντως σε κάθε περίπτωση τους ανθρωπολόγους προβληματίζει εδώ και δεκαετίες το γεγονός της κατά την γνώμη τους καθυστερημένης άφιξης του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη. Βάσει των δεδομένων οι πρόγονοι μας θα έπρεπε να είχαν φτάσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο πολύ νωρίτερα από τα αρχαιότερα ευρήματα τους που έχουν εντοπιστεί.

Μία απάντηση σε αυτό το μυστήριο επιχειρεί να δώσει διεθνής ερευνητική ομάδα τα μέλη της οποίας μελέτησαν, χρονολόγησαν και πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε ευρήματα και απολιθώματα αρχαίων σύγχρονων ανθρώπων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι μας έφτασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από όταν πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πρόγονοι μας δημιούργησαν κοινότητες αλλά για άγνωστους προς το παρόν λόγους δεν κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους και είτε δεν επιβίωσαν είτε εγκατέλειψαν την Ευρώπη. Όπως εκτιμούν για περίπου δέκα χιλιάδες έτη οι πρόγονοι μας έκαναν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να γίνουν Ευρωπαίοι. Από τις γενετικές αναλύσεις που έγιναν αποδείχτηκε ότι εμείς σήμερα δεν διαθέτουμε κανένα ίχνος DNA από αυτούς τους αρχικούς πληθυσμούς που προσπάθησαν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη και τελικά δεν τα κατάφεραν. Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης κάποια ομάδα σύγχρονων ανθρώπων κατάφερε τελικά να βρει τρόπο να… ριζώσει στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η τελευταία ομάδα σύγχρονων ανθρώπων κατάφερε να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά για εκείνη το φυσικό περιβάλλον και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές εκείνης της εποχής από ότι οι Νεάντερταλ και έτσι να εδραιώσει την παρουσία της. Μια εικασία των ερευνητών είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν καλύτερες μεθόδους  επικοινωνίας μεταξύ τους γεγονός που τους επέτρεψε να συντηρούν καλύτερα τους εαυτούς τους. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ακόμη και μόλις 1% παραπάνω ποσοστό επιβίωσης των νεογνών των σύγχρονων ανθρώπων έναντι αυτών των Νεάντερταλ ήταν για την λίθινη εποχή ένα κρίσιμο μέγεθος που έδωσε στους προγόνους μας σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη της επιβίωσης.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια