Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εργαστήρια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Ένα εργαστήριο κατασκευής οστέινων αντικειμένων και ένα εργαστήριο κατασκευής λύχνων ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που βρίσκετ...

Εργαστήρια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζάνων

Ένα εργαστήριο κατασκευής οστέινων αντικειμένων και ένα εργαστήριο κατασκευής λύχνων ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που βρίσκεται στην Κιουτάχεια της Τουρκίας.

Οι ανασκαφές στους Αιζανούς πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση του Μουσείου Κιουτάχειας. Ο Gökhan Coşkun, συντονιστής των ανασκαφών και επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Kütahya Dumlupinar, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι εργάζονται σε περιοχές που δεν είχαν ανασκαφεί ποτέ στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν ανασκαφικές εργασίες σε δύο διαφορετικές πτέρυγες της Αγοράς, στα σημεία των καταστημάτων που περιβάλλουν την αυλή της και κατέληξαν σε σημαντικά ευρήματα που θα ρίξουν φως στην εμπορική και κοινωνική ζωή της αρχαίας πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών άρχισαν να αποκαλύπτονται οι κιονοστοιχίες στη νότια και δυτική πτέρυγα της Αγοράς. Πίσω από την στοά, αποκαλύφθηκαν τέσσερα καταστήματα.


Εργαστήρια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζάνων

Δηλώνοντας ότι τα δάπεδα των δύο καταστημάτων ήταν στρωμένα με τερακότα και τούβλα δαπέδου, ο Coşkun δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών χιλιάδες θραύσματα οστών βρέθηκαν μέσα σε ένα από τα καταστήματα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν κόκκαλα βοοειδών. Είναι κατανοητό ότι ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη και δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε κάποιου είδους επεξεργασία, κάποια άλλα είχαν αρχίσει ήδη να τα επεξεργάζονται ενώ βρέθηκαν και αρκετά που είναι μισοδουλεμένα και ημιτελή. Κάποια κομμάτια που επεξεργάστηκαν μετατράπηκαν σε έργα τέχνης. Απ' όσο καταλαβαίνουμε στους Αιζανούς υπήρχε τοπικό εργαστήριο επεξεργασίας οστών κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και βρισκόταν στην Αγορά. Χρησίμευε τόσο ως εργαστήριο όσο και ως κατάστημα πωλήσεων. Ανάμεσα στα επεξεργασμένα αντικείμενα από κόκκαλα ήταν κυρίως γυναικείες περόνες και κουτάλια».


Εργαστήρια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζάνων

Εργαστήρια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Αιζάνων

Επεσήμανε μάλιστα, ότι εντοπίστηκε και δεύτερο εργαστήριο-κατάστημα: «Κατά την ανασκαφή του δεύτερου εργαστηρίου, βρήκαμε πολλά άθικτα και σπασμένα λυχνάρια λαδιού που χρησιμοποιούνταν για φωτισμό στην αρχαία περίοδο. Μπορούμε να δούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους λύχνους λαδιού είναι χρησιμοποιημένοι. Αυτό μας δείχνει ότι εδώ δεν πωλούνταν μόνο λύχνοι λαδιού, αλλά και το λάδι που έριχναν στους λύχνους και έκαιγαν εκείνη την εποχή. Τα ευρήματα και από τα δύο εργαστήρια μας δείχνουν ότι στην αρχαία πόλη κατασκευάζονταν τοπικά προϊόντα. Είναι σημαντική διαπίστωση για εμάς ότι κατά τη ρωμαϊκή εποχή πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες στους Αιζανούς».


Πηγή: The Archaeology News Network, Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια