Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στο δάσος Lachish [Credit: Vladik Lifshits/Israel Antiquities Authority] Οι ανασκαφές της Ισραηλινής Αρχής Αρχ...
Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στο δάσος Lachish [Credit: Vladik Lifshits/Israel Antiquities Authority] |
Οι ανασκαφές της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων στο δάσος Lachish στην περιοχή Shephelah, αποκάλυψαν ένα ελληνιστικό φρούριο που καταστράφηκε και κάηκε από τους Ασμοναίους!
Όπλα, απανθρακωμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα που ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή στο φρούριο παρέχουν απτές αποδείξεις μιας μάχης μεταξύ των Ασμοναίων και των Σελευκιδών πριν από 2.100 χρόνια.
Σύμφωνα με τους Saar Ganor, Vladik Lifshits και Ahinoam Montagu, διευθυντές ανασκαφών για λογαριασμό της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «Η ανασκαφή παρέχει απτές αποδείξεις της ιστορίας του Χανουκά. Φαίνεται ότι ανακαλύψαμε ένα φρούριο, μέρος μιας οχυρωμένης γραμμής που ανεγέρθηκε από τον Διοικητές του στρατού των Σελευκιδών, και χτίστηκε για να προστατεύσει τη μεγάλη ελληνιστική πόλη Μαρίσα από την επίθεση των Ασμοναίων. Ωστόσο, τα ευρήματα από την τοποθεσία δείχνουν ότι η άμυνα τους ήταν ανεπιτυχής και το κτήριο κάηκε από τις δυνάμεις των Ασμοναίων».
Μερικά από τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στον χώρο [Credit: Davida Eisenberg-Degan,Israel Antiquities Authority] |
Ένα όπλο που αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή του δάσους Lachish, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε σε μάχη κατά την ελληνιστική περίοδο [Credit: Saar Ganor, Israel Antiquities Authority] |
Το φρούριο, διαστάσεων 15 × 15 μ., χτίστηκε από ογκόλιθους πάχους 3 μέτρων. Το εσωτερικό του φρουρίου ήταν χωρισμένο σε επτά δωμάτια και διατηρήθηκε σε εξαιρετικό ύψος περίπου 2 μ. Επιπλέον, η ανασκαφή αποκάλυψε ένα κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε δεύτερο όροφο, ο οποίος όμως δεν διατηρήθηκε.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αφαιρέθηκαν χιλιάδες πέτρες που κατέρρευσαν, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο στρώμα καταστροφής πάχους μισού μέτρου. Μέσα στο στρώμα καταστροφής, βρέθηκαν εκατοντάδες ευρήματα που χρονολογούνται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., μεταξύ των οποίων κεραμική, σφεντόνες, σιδερένια όπλα, καμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα. «Με βάση τα ευρήματα και τα νομίσματα, η καταστροφή του κτηρίου μπορεί να αποδοθεί στην Ιδουμαία με επικεφαλής τον ηγέτη των Ασμονέων, Ιωάννη Υρκανό γύρω στο 112 π.Χ.», λένε οι αρχαιολόγοι.
Υπολείμματα απανθρακωμένης ξύλινης δοκού [Credit: Saar Ganor, Israel Antiquities Authority] |
Η εξέγερση των Ασμοναίων εναντίον της ελληνιστικής κυριαρχίας και της δυναστείας των Σελευκιδών ξεκίνησε μετά από τα διατάγματα του Αντίοχου Δ' και οδήγησε στην επέκταση του κράτους των Ασμονέων προς τα νότια, όπως περιγράφεται στα Βιβλία των Μακκαβαίων και στα γραπτά του Ιώσηπου.
Η επανάσταση των Μακκαβαίων οδήγησε στην κατάληψη της Ιερουσαλήμ, στην αποκατάσταση της εβραϊκής λατρείας στον Ναό και στη δυναστεία των Ασμοναίων που κυβέρνησε την Ιουδαία μέχρι περίπου το 67 π.Χ.
Η αρχαιολογική έρευνα παραμένει ευαίσθητο θέμα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ιστορικά ευρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διεκδίκηση βασικών περιοχών και εδαφών.
Ο Ζέεφ Έλκιν, υπουργός Κατασκευών και Στέγασης του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ και κληρονομιάς, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «εντυπωσιακές ανακαλύψεις» που «καταδεικνύουν την ιστορία της μεγάλης και υπέροχης γης μας και την ιστορία του Χανουκά».
Μετά τις ανασκαφές, το φρούριο θα υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης και θα ανοίξει για το κοινό ως μέρος του έργου "Kings of Judah Road" του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.
Πηγή: The Archaeology News Network, Sputnik
Δεν υπάρχουν σχόλια