Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικές επισκέψεις στις Κυκλάδες: Αφιέρωμα στην Αμοργό - Mέρος 5ο

Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος] Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Διαβάστε εδώ το 2ο Μέ...

Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]

Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 4ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Αρχαία Αρκεσίνη: Ιστορικός και Αρχαιολογικός Πλούτος σε αναμονή

Η Αμοργός των τριών αρχαίων πόλεων έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην αρχαιολογική έρευνα, ώστε και η ιστορία της νήσου να εμπλουτισθεί μέσω τεκμηριωμένης πληροφόρησης αλλά και να αυξηθεί ο μνημειακός πλούτος της χώρας με ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα. Ο μεγάλος αριθμός πύργων που εντοπίζονται διάσπαρτοι στο αμοργιανό τοπίο είναι μια πηγή σπουδαίων επικείμενων πληροφοριών, σημαντικότατη δε πηγή αρχαιολογικών τεκμηρίων μπορεί να αποτελέσει η διερεύνηση της επικράτειας των αρχαίων πόλεων και δη της αρχαίας Αρκεσίνης.

Η ιστορία της πόλης δεν είναι άγνωστη αφού μεγάλος αριθμός επιγραφών και χάλκινα νομίσματα, πολύ όμως περισσότερο εντυπωσιακά οικοδομικά κατάλοιπα δίνουν μια ενδεικτική, δηλαδή όχι πλήρη εικόνα, μεταξύ άλλων, της πολεοδομικής της διαρρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα είναι επαρκής ως προς τη σπουδαιότητα και τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, ο ανάγκες όμως σαφούς τεκμηρίωσης προϋποθέτουν εκτεταμένη ανασκαφική δραστηριότητα, προφανώς πολύχρονη.


Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]

Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]


Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Αρχαία Αρκεσίνη [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]

Αρχαία Αρκεσίνη (ναός στην κορυφή) [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Αρχαία Αρκεσίνη (ναός στην κορυφή) [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]


Είναι σήμερα ορατά τμήματα της οχύρωσης, καθώς και μνημειώδους διπλής πύλης, ωστόσο δημόσια οικοδομήματα τα οποίο αναφέρονται στις επιγραφές, ήτοι η Αγορά, το Θέατρο, ναϊκά οικοδομήματα και ιερά, δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν χωρίς την προαναφερθείσα ανασκαφική έρευνα. Πολλά υπόσχονται επίσης τα προερχόμενα από την περιοχή της αρχαίας πόλης αγάλματα και ανάγλυφα τα οποία έχουν μεταφερθεί και είναι διαθέσιμα στο φιλάρχαιο κοινό στην Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού, όπως οι παιδικές μορφές του 3ου και 2ου αι. π.Χ. και αντίστοιχης χρονολόγησης επιτύμβιο ανάγλυφο. Επίσης τα σημαντικότατα γλυπτά που προέρχονται από την Αμοργό και έχουν μεταφερθεί πριν από αρκετές δεκαετίες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή θα μπορούσαν να προσφέρουν επίσης γνώσεις για το μη εντοπισμένο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, και να προσθέσουν πληροφορίες στις προερχόμενες από τα ταυτισμένα από την καθ. κ. Λίλα Μαραγκού ως παρόδια ταφικά μνημεία του ύστερου 4ου αι. π.Χ. κατάλοιπα στην κατηφορική πλαγιά στα ΝΔ της εκτεταμένης εγκατάστασης.


Βιβλιογραφία

Μαραγκού, Λ. Ι. (2002). Αμοργός Ι – Η Μινώα. Αθήνα: Αρχαιολογική Εταιρεία.


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 2ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 3ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε εδώ το 4ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων




Δεν υπάρχουν σχόλια