Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικές επισκέψεις στις Κυκλάδες: Αφιέρωμα στην Αμοργό - Mέρος 2ο

Πύργος Αγίας Τριάδας. Η οχύρωση του μνημείου. [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος] Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυ...

ύργος Αγίας Τριάδας. Η οχύρωση του μνημείου
Πύργος Αγίας Τριάδας. Η οχύρωση του μνημείου. [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]

Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


O Πύργος στην Αγία Τριάδα

Ανάμεσα στους πύργους οι οποίοι έχουν εντοπισθεί στην Αμοργό ξεχωρίζει για την κατάσταση διατήρησής του αυτός στην Αγία Τριάδα, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, γνωστός και ως «Πύργος στο Χωριό», ήδη από το 1841, όταν το μνημείο επισκέφτηκε ο Ludwig Ross. 

Η σημερινή μορφή του μνημείου, καθαρισμένου από τη βλάστηση αλλά κυρίως από νεότερα κατάλοιπα που αλλοίωναν τη μορφή του, καθώς και η στατική του επάρκεια και η καλή κατάσταση του οικοδομικού υλικού του, επάνω όμως από όλα η αποσαφήνιση των στοιχείων του περιβάλλοντος χώρου του, οφείλονται στις ποικίλες εργασίες διερεύνησης, καθαρισμού, ανάδειξης και προστασίας που εκπονήθηκαν υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της καθ. κ. Λίλας Μαραγκού από το 1993 έως το 2002. 

Το μνημείο είναι πλήρως δημοσιευμένο από την ίδια μετά την τελευταία αυτή φροντίδα σε τόμο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.


ύργος Αγίας Τριάδας. Ο κυρίως πύργος και η αυλή του.
Πύργος Αγίας Τριάδας. Ο κυρίως πύργος και η αυλή του. [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]

Πύργος Αγίας Τριάδας. Ο κυρίως πύργος και η αυλή του. [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]
Πύργος Αγίας Τριάδας. Ο κυρίως πύργος και η αυλή του. [Φωτογραφία: Π. Ρούσσος]


Παρά τις δυσκολίες χρονολόγησης, έχει προταθεί η τοποθέτηση του πύργου στους όψιμους κλασικούς χρόνους και ειδικότερα περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Επρόκειτο για οχυρωμένο οικοδόμημα με προφανή αμυντικό χαρακτήρα, αποτελούμενο από τον κυρίως πύργο και ορθογώνιας κάτοψης περίκλειστη αυλή, εντός της οποίας διαμορφώνονταν χώροι αποθήκευσης της ετήσιας παραγωγής σιτηρών, ελαίου, οίνου και οσπρίων από τη γύρω περιοχή. Από το κομβικό σημείο στο οποίο ιδρύθηκε το οικοδομικό αυτό συγκρότημα, ώστε θα είχε τον έλεγχο της οδού πρόσβασης στο Καστρί, δηλαδή στην αρχαία Αρκεσίνη και στο λιμάνι της στον Κάτω Κάμπο, θα εκπέμπονταν σήματα και μηνύματα σύμφωνα με  το σύστημα των φρυκτωριών, που θα έφταναν σε άλλα ανάλογα οχυρά της νότιας Αμοργού. 

Αποτελεί όμως ένα ζήτημα, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ερωτήματα για την κυριότητα του πύργου, η πιθανότητα ένταξης των οχυρών αυτών σε ένα δημόσιο πλέγμα προστασίας και εκμετάλλευσης της γης της πόλης της Αρκεσίνης.

Δεν αποκλείεται να αποτελούσαν ιδιωτικές οχυρές κατοικίες, ανήκουσες δηλαδή σε πλούσιους ιδιώτες που δεν θα λειτουργούσαν, ωστόσο, αποκομμένοι από τα δημόσια πράγματα.


Βιβλιογραφία 

Μαραγκού, Λ. (2005). Αμοργός ΙΙ. Οι Αρχαίοι Πύργοι. Αθήνα: Αρχαιολογική Εταιρεία


Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος του αφιερώματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων






Δεν υπάρχουν σχόλια