Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στ. Σδρόλια: Το Κάστρο της Βελίκας ήταν σημαντικό σημείο για το διεθνές εμπόριο

Για τις νέες εργασίες που ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Κάστρο της Βελίκας, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικ...

Σδρόλια: Το Κάστρο της Βελίκας ήταν σημαντικό σημείο για το διεθνές εμπόριο

Για τις νέες εργασίες που ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Κάστρο της Βελίκας, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο η Προϊσταμένη της υπηρεσίας κα Σταυρούλα Σδρόλια. 

«Εδώ και 10 χρόνια περίπου διεξάγονται οι έρευνες στο Κάστρο της Βελίκας, είναι οχυρό της πρώιμης βυζαντινής περιόδου χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Το ενδιαφέρον είναι αφενός η καλή διατήρηση αυτής της οχύρωσης. Είναι το μοναδικό που έχει ερευνηθεί. Εκεί έχουμε κτίρια με σημαντικά ευρήματα. Ο τόπος δεν ξανακατοικήθηκε μετά το 7ο αιώνα. Βλέπουμε ευρήματα και της οχυρωματικής και της καθημερινής ζωής. Εκεί θα δούμε πολλά στοιχεία για το εμπόριο που γινόταν. Το λάδι έπαιζε πολύ σπουδαίο ρόλο και βρίσκουμε τις σχετικές αποθήκες και τα αγγεία που το μετέφεραν σε όλη την Μεσόγειο. Έχουμε στοιχεία ότι εκεί γινόταν διεθνές εμπόριο. Ήταν μια στάση στην διαδρομή Βορρά – Νότου στην θαλάσσια διαδρομή του Αιγαίου».



Τι αναμένουν να βρουν οι αρχαιολόγοι

Στις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρθηκε η κα. Σδρόλια. «Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και είμαστε στη δεύτερη φάση. Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα έργο 500.000 ευρώ. Θέλουμε να αναδείξουμε το Κάστρο. Θα εργαστούμε στην βόρεια και δυτική πλευρά όπου σώζονται εντυπωσιακοί πύργοι. Εκεί δεν είχαν γίνει εργασίες στην προηγούμενη φάση. Αναμένεται και η εύρεση νέων κτιρίων καθώς ο χώρος έχει πολύ πυκνή βλάστηση. Επίσης θα πρέπει να βρούμε σίγουρα κατοικίες. Έχουμε εντοπίσει μόνο μία που ήταν το σπίτι κάποιου αξιωματούχου. Αυτό είναι στην βόρεια πλευρά. Ενδέχεται να υπάρχουν κάποια κτίρια για τους στρατιώτες και μια ακόμη εκκλησία σε ύψωμα», καταλήγει.


Πηγή: LarissaPress



Δεν υπάρχουν σχόλια