Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σιβηρία: Το μυστήριο της 2.500 ετών «Ice Maiden»

Το 1993 τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας γυναίκας ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν στο παγωμένο οροπέδιο Ukok στη Σιβηρία. Γνωστή ως «Πριγκίπι...

Σιβηρία: Το μυστήριο της 2.500 ετών «Ice Maiden»

Το 1993 τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας γυναίκας ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν στο παγωμένο οροπέδιο Ukok στη Σιβηρία. Γνωστή ως «Πριγκίπισσα Ukok» ή «Ice Maiden» στα μέσα ενημέρωσης, θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα.

Οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τα μυστήρια για το ποια μπορεί να ήταν αυτή η γυναίκα, πώς πέθανε και γιατί φαινόταν να έχει τέτοια σημασία για τους ανθρώπους της. H ιστορία της έχει λάβει μια σχεδόν μυθική διάσταση, με περίεργες ιστορίες να συνδέονται με την πριγκίπισσα.

Η ομάδα της Δρ. Polosmak προχώρησε στην ανασκαφή του μουμιοποιημένου σώματος, το οποίο ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Τότε, οι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία του θανάτου επειδή είχαν αφαιρεθεί όλα τα εσωτερικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου της. Όμως, δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψή της, οι ειδικοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών εξήγησαν ότι η γυναίκα πέθανε ενδεχομένως από καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις μαγνητικές τομογραφίες, η Δρ Andrey Letyagin εκτιμά ότι ανέπτυξε καρκίνο του μαστού στα 20 της. Ο Δρ Letyagin αναφέρει ότι η γυναίκα πιθανώς είχε όγκο στο δεξί της στήθος.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, ο βασανιστικός πόνος της ασθένειας επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αποδυναμώνοντάς την. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού είναι πιθανό να έπεσε από ένα άλογο, σπάζοντας κόκαλά της της λίγο πριν από το θάνατό της. Πονούσε πολύ και βασιζόταν στην κάνναβη για να τη βοηθήσει. Η παρουσία κάνναβης στον τάφο της είναι απόδειξη αυτού. Υψηλόβαθμα μέλη των ευρασιατικών νομαδικών πολιτισμών χρησιμοποιούσαν ευρέως την κάνναβη.

Το δέρμα της Ice Maiden παρέμεινε άθικτο, ταριχευμένο με βότανα, χόρτα και μαλλί, σύμφωνα με την ομάδα της Dr. Polosmak, ενώ άλογα θυσιάστηκαν και θάφτηκαν δίπλα στην πριγκίπισσα. Την είχαν ντύσει με μεταξωτή κίτρινη μπλούζα και ριγέ μάλλινη φούστα. Τα υψηλότερα μέλη των νομαδικών κοινωνιών φορούσαν μετάξι, οπότε είναι ασφαλής η υπόθεση ότι ήταν πριγκίπισσα. Η Ice Maiden είχε μια τσάντα πρώιμων «καλλυντικών» στον αριστερό της γοφό, δείχνοντας ότι νοιαζόταν για την εμφάνισή της.

Η γυναίκα είχε πάνω της τατουάζ τα οποία σύμφωνα με την Polosmak, ήταν σύμβολα ομορφιάς. Η Ice Maiden είχε τατουάζ και στα χέρια και στα δάχτυλα, αλλά αυτό στον αριστερό της ώμο διατηρήθηκε καλύτερα. Σύμφωνα με την Polosmak, το ορατό τατουάζ στον ώμο μοιάζει με το ράμφος ενός γρύπα, ενώ άλλα τατουάζ έδειχναν πρόβατα και λεοπάρδαλη του χιονιού.

Η ανασκαφή της Ice Maiden πυροδότησε μεγάλη συζήτηση, καθώς οι κάτοικοι στην περιοχή του Αλτάι, όπου θάφτηκε, πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκε σε έναν από τους προγόνους τους. Σύμφωνα με ανάλυση DNA που διεξήχθη από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, υπάρχει σημαντική διαφορά στη σύνθεση του DNA της Ice Maiden και του σύγχρονου λαού των Αλτάι. Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν μέλος της κουλτούρας Pazyryk, ενός σκυθικού νομαδικού πολιτισμού που άκμασε μεταξύ του 6ου και του 2ου αιώνα π.Χ.


Οι δεισιδαιμονίες γύρω από την Ice Maiden

Η πριγκίπισσα Ukok επέστρεψε στο Αλτάι το 2012 και από τότε βρίσκεται σε ένα ειδικό μαυσωλείο. Έκτοτε, οι ντόπιοι «πιστοί» πιστεύουν πως παίζει ρόλο σε άλλες παγκόσμιες υποθέσεις όπως ότι μπορεί να είχε καταραστεί τη Χίλαρι Κλίντον και να την έκανε να χάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Μάλιστα, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και στην Αλτάι δεν υπήρχαν κρούσματα για αρκετό καιρό, οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι τους προστάτευε από τον ιό. 


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC, Medium & Moscow Times



Δεν υπάρχουν σχόλια