Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γυάλινο ρωμαϊκό σκεύος σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκε άθικτο στην Ολλανδία

Ένα μπλε γυάλινο σκεύος εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση στην Ολλανδία από τους αρχαιολόγους. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα άθικτο μπλε γυάλιν...

Γυάλινο ρωμαϊκό σκεύος σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκε άθικτο στην Ολλανδία

Ένα μπλε γυάλινο σκεύος εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση στην Ολλανδία από τους αρχαιολόγους.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα άθικτο μπλε γυάλινο σκεύος στην ολλανδική πόλη Nijmegen. Το κομμάτι ρωμαϊκής προέλευσης είναι σε άριστη κατάσταση παρά το γεγονός ότι είναι μεταξύ 1.800 και 1.900 ετών.

Το υπέροχο ρωμαϊκό μπλε γυάλινο δοχείο βρέθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια κατασκευής κατοικιών και χώρων πρασίνου στο Winkelsteeg του Nijmegen, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ολλανδίας.

Το γυάλινο σκεύος είναι τουλάχιστον 2000 ετών και δεν υπάρχει ούτε μία ρωγμή στην επιφάνειά του.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κατασκευάστηκε τοπικά, αλλά παρήχθη σε ένα εκλεκτό εργαστήριο γυαλιού σε μια μεγάλη ρωμαϊκή πόλη, όπως το Xanten ή η Κολωνία (σήμερα μέρος της γερμανικής επικράτειας ). Το σκεύος μπορεί επίσης να κατασκευάστηκε στην Ιταλία.


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα παλιό πηγάδι που ανήκει στον οικισμό στο Winkelsteeg. [Credit: Bert Beelen]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα παλιό πηγάδι που ανήκει στον οικισμό στο Winkelsteeg. [Credit: Bert Beelen]

«Έχω δει παρόμοια γυάλινα σκεύη σε ιταλικά μουσεία», είπε ο Pepijn van de Geer, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ανασκαφής σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας gelderlander.nl.

Το εν λόγω σκεύος πιστεύεται ότι ήρθε στο Nijmegen μέσω εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ντόπιων και των Ρωμαίων. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ένας στρατιώτης από την περιοχή το έφερε μαζί του στο σπίτι του αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Ρωμαϊκό στρατό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κομμάτια σαν αυτά φτιάχτηκαν αφήνοντας το λιωμένο γυαλί να κρυώσει και να σκληρύνει σε ένα καλούπι. Το ριγέ διακοσμητικό σχέδιο σχεδιάστηκε όταν το γυάλινο μείγμα ήταν ακόμα σε υγρή κατάσταση. Το μπλε χρώμα ελήφθη μέσω οξειδίου μετάλλου.


Πηγή: Sputnik, ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια