Ένα σπάνιο ρωμαϊκό ξύλινο αγαλματίδιο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε μια τάφρο με νερό, σε χωράφι στη Βρετανία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη δι...
Ένα σπάνιο ρωμαϊκό ξύλινο αγαλματίδιο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε μια τάφρο με νερό, σε χωράφι στη Βρετανία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών εν όψει της κατασκευής του HS2, ενός νέου τρένου υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει μεγάλο μέρος της Αγγλίας με τη Σκωτία.
Αρχικά, οι αρχαιολόγοι νόμισαν ότι το αγαλματίδιο ήταν ένα απλό κομμάτι ξύλου, αλλά όταν το ανέσυραν, διαπίστωσαν ότι είχε ανθρωπόμορφο σχήμα. Ο αρχαιολόγος Ίαν Γουίλιαμσον δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εκπληκτική ανακάλυψη».
Ενώ το αγαλματίδιο είναι σε καλή κατάσταση -δεδομένης της ηλικίας του, τα χέρια κάτω από τους αγκώνες και τα πόδια έχουν αλλοιωθεί από τον χρόνο. Έχουν, ωστόσο, διατηρηθεί κάποιες λεπτομέρειες του αγάλματος, όπως το καπέλο και το χτένισμα. Το κεφάλι είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά, ο χιτώνας στο μπροστινό μέρος φαίνεται να είναι μαζεμένος στη μέση και να φτάνει μέχρι το γόνατο, ενώ τα πόδια και οι μύες της γάμπας είναι καλά σχηματισμένοι. Οι αρχαιολόγοι εξήγησαν ότι η έλλειψη οξυγόνου στο χαντάκι συνέβαλλε στη διατήρηση του ξύλου στο πέρασμα των αιώνων.
Τα θραύσματα κεραμικής που βρέθηκαν στην ίδια τάφρο χρονολογούνται στα 43-70 μ.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι η φιγούρα τοποθετήθηκε στις αρχές της ρωμαιοβρετανικής περιόδου. Ένα μικρό θραύσμα της φιγούρας, το οποίο είχε σπάσει, στάλθηκε για ραδιοχρονολόγηση.
«Πρόκειται για ένα πραγματικά αξιοσημείωτο εύρημα που μας φέρνει αντιμέτωπους με το παρελθόν μας. Η ποιότητα του σκαλίσματος είναι εξαιρετική και η φιγούρα είναι ακόμη πιο συναρπαστική, επειδή σπάνια σώζονται οργανικά αντικείμενα από αυτή την περίοδο», δήλωσε ο Τζιμ Γουίλιαμς, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του Historic England, ενός εκτελεστικού δημόσιου φορέα της βρετανικής κυβέρνησης.
Όπως και ένα «λεπτοδουλεμένο» ξύλινο χέρι που ανασύρθηκε από τον πυθμένα ενός ρωμαϊκού πηγαδιού στο Raunds του Northamptonshire, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φιγούρα αυτή μπορεί να τοποθετήθηκε σκόπιμα στο χαντάκι ως προσφορά στους θεούς.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια