Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικές επισκέψεις στις Κυκλάδες: Αφιέρωμα στην Βυζαντινή Άνδρο

Χάρτης της Άνδρου με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις  Ελάχιστα είναι τα ιστορικά στοιχεία για την Άνδρο των βυζαντινών χρόνων. Από τ...

Χάρτης της Άνδρου με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις
Χάρτης της Άνδρου με τις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις 

Ελάχιστα είναι τα ιστορικά στοιχεία για την Άνδρο των βυζαντινών χρόνων. Από τα τέλη του 4ου αιώνα η Άνδρος υπήρξε επισκοπή και υπαγόταν στη Μητρόπολη της Ρόδου, ενώ από τον 10ο αιώνα στη Μητρόπολη των Αθηνών.

Κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση του Διοκλητιανού (294 π.Χ.) υπαγόταν στην Επαρχία των Νήσων, με πρωτεύουσα τα Ρόδο, ενώ από τον 8ο αιώνα υπαγόταν στο Θέμα Νήσων Αιγαίου.

Η ακμή της Άνδρου κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο μαρτυρείται από τις τέσσερις βασιλικές στην Παλαιόπολη, το ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι, το ναό των Αγίων Σαράντα στο όρος Κουβάρα και το τετραπύργιο οχυρό στο Γαύριο.


Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι Άνδρου
Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι Άνδρου

Ναός Ταξιάρχη στη Μεσαριά Άνδρου
Ναός Ταξιάρχη στη Μεσαριά Άνδρου

Ιδιαίτερη ακμή γνωρίζει το νησί κατά τον 11ο και 12ο αιώνα, γεγονός που οφείλεται στην παραγωγή των περίφημων μεταξωτών υφασμάτων, τα οποία εξάγονταν σε χώρες της Δύσης. Η ακμή αυτή αντανακλάται και στους ναούς που κτίσθηκαν την περίοδο αυτή, αλλά και στον γλυπτικό διάκοσμό που διαθέτουν. 

Πρόκειται για τον Ταξιάρχη Μεσαριάς, τον Ταξιάρχη Μελίδας, τον Ταξιάρχη Υψηλού, την Παναγία Μεσαθουρίου και τον Άγιο Νικόλαο στο Κόρθι.

Οι ναοί αυτοί με την ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή και την υψηλή ποιότητα του ζωγραφικού και γλυπτού διακόσμου τους αντιπροσωπεύουν τη λεγόμενη ελλαδική σχολή της μεσοβυζαντινής ναοδομίας.

Στην Άνδρο σώζονται και τρία σημαντικά δείγματα αμυντικής αρχιτεκτονικής της φραγκικής περιόδου, κτισμένα σε επίκαιρα σημεία του νησιού: το Κάτω Κάστρο στο βραχονήσι της Χώρας, το Κάστρο του Μακροτάνταλου, μεμονωμένο οχυρό βόρεια του Γαυρίου απέναντι από την Εύβοια -και τα δύο κάστρα είναι παράλια από τα πρώιμα χρόνια της Ενετοκρατίας (13ος αι.)-, και το ορεινό Επάνω Κάστρο σε ένα μεγάλο ύψωμα πάνω από το ορεινό χωριό Κοχύλου, προς το νοτιοανατολικό άκρο της Άνδρου και πάνω από τον όρμο Κορθίου, στην ευρύτερη περιφέρεια του (Επάνω) Κορθίου.


Ναός Ταξιάρχη στη Μελίδα Άνδρου
Ναός Ταξιάρχη στη Μελίδα Άνδρου

Κάτω Κάστρο Χώρας Άνδρου
Κάτω Κάστρο Χώρας Άνδρου

Η Άνδρος διαθέτει και αρκετά μοναστήρια, από τα οποία αξίζει να αναφερθούν η Μονή του Αγίου Νικολάου στα Σόρα, της Παναχράντου στο όρος Καταφύγι, της Αγίας ή Ζωοδόχου Πηγή στη θέση Καψοράχη και της Αγίας Μαρίνας στα Αποίκια.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ορλάνδος Α., «Βυζαντινά Μνημεία της Άνδρου», Α.Β.Μ.Ε. 8, 1955-56, σ. 8-67.

Παλαιοκρασσα-Κόπιτσα Λ. (επιστ. επιμ.), Παλαιόπολη Άνδρου. Τριάντα χρόνια ανασκαφικής έρευνας, Αθήνα 2017.

Πασχάλης Δ., «Ιστορία της νήσου Άνδρου», Αθήνα 1995.

Πολέμης Δ. Ι., Ιστορία της Άνδρου (Πέταλον, παράρτ. 1), Άνδρος 1981, 44-53.

Tελεβάντου Χ. A., Άνδρος. Τα μνημεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα 1996.


Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων



Δεν υπάρχουν σχόλια