Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κυκλοφορούσαν κάποτε στην Ευρώπη τεράστιοι παγκολίνοι

Ο γιγάντιος παγκολίνος (Smutsia gigantea) του Τζόζεφ Γουλφ. Ο παγκολίνος είναι ένα μικρό θηλαστικό ζώο που ζει σήμερα σε τροπικές και υποτρο...

Ο γιγάντιος παγκολίνος (Smutsia gigantea) του Τζόζεφ Γουλφ.
Ο γιγάντιος παγκολίνος (Smutsia gigantea) του Τζόζεφ Γουλφ.

Ο παγκολίνος είναι ένα μικρό θηλαστικό ζώο που ζει σήμερα σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Το ζώο αυτό έγινε διάσημο και πλέον το γνωρίζουν όλοι επειδή θεωρήθηκε ως η πιθανή πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία.

Γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα είδη ζώων αφού έχουν εντοπιστεί στην Αφρική απολιθώματα του ηλικίας πέντε εκατ. ετών ενώ πιστεύεται ότι εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα στον πλανήτη. Γνωρίζαμε επίσης ότι υπήρχαν κάποια είδη παγκολίνων με μέγεθος κατά πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό τα οποία ζούσαν και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ο τελευταίος ευρωπαίος παγκολίνος έζησε πριν από περίπου δέκα εκατ. έτη αφού για κλιματικούς λόγους οι παγκολίνοι αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στα τροπικά κλίματα. 


Το απολιθωμένο βραχιόνιο οστό του Smutsia olteniensis. [Credit: Terhune et al.]
Το απολιθωμένο βραχιόνιο οστό του Smutsia olteniensis. [Credit: Terhune et al.] 

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας εντόπισε στη Ρουμανία τα απολιθώματα ενός παγκολίνου ηλικίας περίπου δύο εκατ. ετών ο οποίος ανήκε σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που έλαβε την ονομασία «Smutsia olteniensis». Όπως είναι ευνόητο το εύρημα προσφέρει νέα στοιχεία για την παρουσία του θηλαστικού στον πλανήτη. 

«Δεν είναι ένα φανταχτερό απολίθωμα. Είναι μόνο ένα κόκκαλο, αλλά πρόκειται για ένα νέο είδος ενός παράξενου ζώου», δήλωσε η Δρ Terhune, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Είμαστε περήφανοι για αυτό γιατί τα απολιθώματα των παγκολίνων είναι εξαιρετικά σπάνια. Αυτός τυχαίνει να είναι ο νεότερος παγκολίνος που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Ευρώπη και το μοναδικό απολίθωμα παγκολίνου από την Ευρώπη του Πλειστόκαινου».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο προσδιορισμός του απολιθώματος ως παγκολίνου είναι σημαντικός επειδή προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι παγκολίνοι εξαφανίστηκαν από το ευρωπαϊκό παλαιοντολογικό αρχείο κατά τη διάρκεια του μέσου Μειόκαινου, περίπου πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια.

Οι προηγούμενες έρευνες υπέθεταν ότι οι παγκολίνοι ωθήθηκαν προς περισσότερο τροπικά και υποτροπικά περιβάλλοντα λόγω των παγκόσμιων τάσεων ψύξης.

Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο γίνεται περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων. Και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση. 

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, Sci-News



Δεν υπάρχουν σχόλια