Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των έργων Τέχνης και ο μικρός Διόνυσος

Η Καθρίν Μονέ κρατά το αγαλματίδιο που της έχει παραδώσει ο Αρθουρ Μπραντ. [Credit:  Arthur Brand] Ο «Ιντιάνα Τζόουνς της Τέχνης» ξαναχτύπησ...

Η Καθρίν Μονέ κρατά το αγαλματίδιο που της έχει παραδώσει ο Αρθουρ Μπραντ. [Credit: Arthur Brand]
Η Καθρίν Μονέ κρατά το αγαλματίδιο που της έχει παραδώσει ο Αρθουρ Μπραντ. [Credit: Arthur Brand]

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς της Τέχνης» ξαναχτύπησε: Βρήκε ένα πολύτιμο χάλκινο αγαλματίδιο του 1ου αιώνα σχεδόν 50 χρόνια μετά την κλοπή του από γαλλικό μουσείο.

Ο Ολλανδός Αρθουρ Μπραντ, διάσημος στον χώρο της Τέχνης μετά τον εντοπισμό των αλόγων που έβλεπε ο Χίτλερ από το παράθυρό του στην καγκελαρία, ανακάλυψε ότι το αγαλματίδιο που είχε αγοράσει ένας Αυστριακός είναι αυτό που εκλάπη, από αγνώστους, τον Δεκέμβριο του 1973, από το μουσείο στο Σατιγιόν-σουρ-Σεν στη Βουργουνδία.

Το αγαλματίδιο ύψους 40 εκατοστών, που αναπαριστά τον θεό Διόνυσο, βρέθηκε το 1894 σε μία ανασκαφή στο Βερτίλουμ, ένα αρχαίο γαλλικό χωριό της ρωμαϊκής εποχής. Μεταφέρθηκε στο κοντινό μουσείο, όπου βρισκόταν σε περίοπτη θέση, μέχρι που κάποιος έσπασε τη βιτρίνα και το αφαίρεσε μαζί με 5.000 ρωμαϊκά νομίσματα. Στη θέση του από τότε, υπήρχε ένα αντίγραφο. 


Το μουσείο Pays de Chatillonnais από το οποίο εκλάπη το αγαλματίδιο
Το μουσείο Pays de Chatillonnais από το οποίο εκλάπη το αγαλματίδιο.

Πριν δύο χρόνια, ο αυστριακός νόμιμος αγοραστής του ήθελε να μάθει την προέλευσή του αλλά δεν μπόρεσε να βρει πληροφορίες για αυτό απευθύνθηκε στον πιο ειδικό: τον Αρθουρ Μπραντ. 

«Δεν βρήκαμε πουθενά κάποια αναφορά για το έργο και υποθέσαμε ότι είναι κλεμμένο. Τότε ξεκίνησε η έρευνα», είπε ο Μπραντ. Βρήκε λοιπόν, μία αναφορά σε γαλλικό αρχαιολογικό περιοδικό του 1927, σε ένα αγαλματίδιο του Βάκχου ως μικρό αγόρι, που βρισκόταν σε ένα μουσείο.

Το έργο είχε εκτεθεί στο Παρίσι, το 1937, στο πλαίσιο έκθεσης γαλλικών θησαυρών τέχνης. Ο ιδιοκτήτης του σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι το νέο του απόκτημα είχε κλαπεί και θέλησε να το επιστρέψει στο μουσείο, είπε ο Μπραντ. 


Το μπρούτζινο αγαλματίδιο του θεού Διονύσου χρονολογείται από τον 1ο αιώνα. [Credit: Arthur Brand]
Το μπρούτζινο αγαλματίδιο του θεού Διονύσου χρονολογείται από τον 1ο αιώνα. [Credit: Arthur Brand]

Η Καθρίν Μονέ, διευθύντρια του μουσείου, ταξίδεψε στο Αμστερνταμ, όπου συνάντησε τον Μπραντ και πήρε πίσω το αγαλματίδιο. «Τώρα που το είδα για πρώτη φορά, κατάλαβα πόσο πιο όμορφο είναι από το αντίγραφό του», δήλωσε.

«Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα κλεμμένο αντικείμενο μετά από 50 χρόνια, ειδικά ένα τόσο σημαντικό όσο αυτό», πρόσθεσε ο Μπραντ. Λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει και της σχετικής γαλλικής νομοθεσίας, η υπόθεση της κλοπής δεν θα ανοίξει ξανά. 


Πηγή: Protagon



Δεν υπάρχουν σχόλια