Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκκληση κατοίκων: Έτοιμη να καταρρεύσει η ακρόπολη της αρχαίας Νεστάνης

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης κάνει έκκληση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας για την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του αρχαιολογι...

Έκκληση κατοίκων: Έτοιμη να καταρρεύσει η ακρόπολη της αρχαίας Νεστάνης

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης κάνει έκκληση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας για την λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης της Νεστάνης, και την εξεύρεση δυνατής λύσης ως προς την συντήρηση και αναστήλωση του αρχαίου τοίχους , που εάν δεν υπάρξει παρέμβαση θα καταρρεύσει. 

Πάνω σε μικρό λόφο («Πανηγυρίστρα») δίπλα στο χωριό Νεστάνη (Τσιπιανά), σώζονται τα ερείπια της Ακρόπολης της Αρχαίας Νόστιας ή Νοστέας ή Νεστάνης.  Η κώμη αποτελούσε έναν από τους Δήμους της Αρχαίας Μαντινείας.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει υπολείμματα πελασγικού τείχους και τμήμα ενός πύργου. Ο περίβολος του τείχους είχε είχε κατά διαστήματα πύργους και περιέκλειε έκταση έξι στρεμμάτων. 

Διακρίνεται η πύλη της ακρόπολης της κώμης. Στην κορυφή του λόφου υπάρχουν πέντε ογκόλιθοι οι οποίοι εικάζεται ότι ήταν βάσεις ανακτόρου. Η κώμη ήκμασε από τον 5ο μέχρι τον 3ο αι. π. Χ. Τα λείψανα του τείχους στην πύλη χρονολογούνται στο 465 π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι σήμερα επισκέψιμος.


Πηγή: Arcadia Portal



Δεν υπάρχουν σχόλια