Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό βρέθηκε κάτω από το πεζοδρόμιο στα στενά δρομάκια του Hvar

Στην Παλιά Πόλη στο νησί του Φάρου (Hvar) της Αδριατικής, στην Κροατία, ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κάτω από ένα στενό δρόμο. Το περίτ...

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό βρέθηκε κάτω από το πεζοδρόμιο στα στενά δρομάκια του Hvar

Στην Παλιά Πόλη στο νησί του Φάρου (Hvar) της Αδριατικής, στην Κροατία, ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κάτω από ένα στενό δρόμο. Το περίτεχνο γεωμετρικό ψηφιδωτό χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και ήταν μέρος μιας πολυτελούς ρωμαϊκής έπαυλης.

Η τοποθεσία αποκαλύφθηκε αρχικά το 1923 για να κατασκευαστεί ένα αποχετευτικό κανάλι για τις βροχοπτώσεις και τα απομεινάρια της έπαυλης ανακαλύφθηκαν μόλις μισό μέτρο κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Για να διαφυλαχθούν τα ευρήματα από την εισροή νερού, τελικά καλύφθηκαν με πλάκες και θάφτηκαν εκ νέου.

Η εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος δεν ολοκληρώθηκε μετά την ανασκαφή του 1923 και τα αυξανόμενα προβλήματα από την υγρασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απειλούν την επιβίωση των αρχαίων υπολειμμάτων του Ρωμαϊκού Φάρου στην ιστορική Παλιά Πόλη του σημερινού Hvar.


Στην Παλιά Πόλη στο νησί Hvar της Αδριατικής στην Κροατία, ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κάτω από ένα στενό δρόμο. [Credit: Sl. Dalmacıja]
Στην Παλιά Πόλη στο νησί Hvar της Αδριατικής στην Κροατία, ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κάτω από ένα στενό δρόμο. [Credit: Sl. Dalmacıja]

Οι κάτοικοι θα ήθελαν να δουν το ψηφιδωτό να παραμένει επί τόπου, καλυμμένο με πλεξιγκλάς, ώστε να μπορεί να προστατεύεται και να το απολαμβάνουν ταυτόχρονα, αλλά η θάλασσα έχει ανέβει κατά μισό μέτρο περίπου από τότε που δημιουργήθηκε το ψηφιδωτό και ο δρόμος δεν είναι πλέον ξηρός. Επίσης, η εγκατάσταση ενός νέου αποχετευτικού αγωγού νερού πρέπει να γίνει στη περιοχή και θα τοποθετηθεί μόλις λίγα εκατοστά πάνω από το ψηφιδωτό.

Οι εργασίες για την αφαίρεση του ψηφιδωτού πραγματοποιούνται από την Δρ Sara Popović και τον αρχαιολόγο Andrea Devlahović, του Μουσείου της Παλιάς Πόλης.

Οι αρχαιολόγοι σκάβουν σε 14 επιπλέον τοποθεσίες κοντά στο σημείο εύρεσης του ψηφιδωτού για να αναζητήσουν περαιτέρω κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης, άλλα ψηφιδωτά και τυχόν αρχαιολογικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν τη δομή ή τουλάχιστον να την χαρακτηρίσουν ως δημόσια ή ιδιωτική εγκατάσταση. Οι αρχαιολόγοι θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη για το τι πρέπει να κάνουν μετά μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών.


Ρωμαϊκό ψηφιδωτό βρέθηκε κάτω από το πεζοδρόμιο στα στενά δρομάκια του Hvar
[Credit: Vilma Matulić]

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου της Παλιάς Πόλης συνέστησαν την αφαίρεση του ψηφιδωτού και τη μεταφορά του στο μουσείο για μακροχρόνια συντήρηση και μελλοντική έκθεση. Θα το αντικαταστήσουν με ένα αντίγραφο που θα μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να γίνει κάποια ζημιά. Αυτή η προτεινόμενη λύση πρέπει να εγκριθεί από συντηρητές και αξιωματούχους της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Σπλιτ.

Το νησί κατακτήθηκε από τη Ρώμη τον 3ο αιώνα π.Χ. Ο Φάρος έγινε Φαρία, ο κάμπος μετονομάστηκε σε Ager Pharensis.

Στις αρχές του 8ου αιώνα, το νησί κατακτήθηκε από τους Σλάβους που μετόνομασαν το νησί σε Hvar.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Stari Grad και το πολιτιστικό τοπίο της πεδιάδας Stari Grad εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.


Πηγή: Sl. Dalmacıja, Arkeonews



Δεν υπάρχουν σχόλια