Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια κλεμμένη πολύτιμη ταπισερί του 17ου αιώνα ανακαλύφθηκε μετά από 42 χρόνια

Η φλαμανδική ταπισερί του 17ου αιώνα, με τίτλο Η Αποθέωση των Τεχνών, είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά έξι τμημάτων που εκλάπη από την εκκλη...

Η φλαμανδική ταπισερί του 17ου αιώνα, με τίτλο Η Αποθέωση των Τεχνών, είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά έξι τμημάτων που εκλάπη από την εκκλησία του Santo Domingo στο Castrojeriz της Ισπανίας το 1980. Από την ταπισερί λείπει το κάτω αριστερά κομμάτι που ο κλέφτης είχε κόψει για να το πουλήσει χωριστά.
Η φλαμανδική ταπισερί του 17ου αιώνα, με τίτλο Η Αποθέωση των Τεχνών, είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά έξι τμημάτων που εκλάπη από την εκκλησία του Santo Domingo στο Castrojeriz της Ισπανίας το 1980. Από την ταπισερί λείπει το κάτω αριστερά κομμάτι που ο κλέφτης είχε κόψει για να το πουλήσει χωριστά.

Μια διεθνής έρευνα από την Ιντερπόλ έφερε στο φως και το τελευταίο κλεμένο κομμάτι που αφαίρεσε, ο  René Alphonse van den Berghe περισσότερο γνωστός ως «Erik the Belgian».

Η «Αποθέωση των Τεχνών»  είναι μια ταπισερί κατασκευασμένη στη Φλαμανδία τον 17ο αιώνα, η μεγαλύτερη από μια σειρά με έξι μέρη που κλάπηκαν το 1980 από την εκκλησία του Αγίου Δομήνικου στο Castrojeriz της Ισπανίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 7 Νοεμβρίου 1980 ένας κλέφτης έργων τέχνης μπήκε κρυφά στην ιστορική καθολική εκκλησία της πόλης και έκλεψε μόνος του έξι φλαμανδικές ταπετσαρίες του 17ου αιώνα που δημιούργησε ο Corneille Schutz, μαθητής του Peter Paul Rubens.

Η σειρά απεικόνιζε τις μούσες των κλασικών τεχνών, με το έργο να εκτείνεται σε ύψος 4 μέτρα και πλάτος 6,5 μέτρα. Τα κομμάτια είχαν ανακτηθεί με τα χρόνια εκτός από ένα.

Το μυστήριο της εξαφάνισής του κομματιού της ταπισερί  λύθηκε μετά από 42 χρόνια. Μια διεθνής έρευνα από την Ιντερπόλ έφερε στο φως και το τελευταίο κλεμμένο κομμάτι που αφαίρεσε, ο René Alphonse van den Berghe περισσότερο γνωστός ως «Erik the Belgian».


O René Alphonse van den Berghe περισσότερο γνωστός ως «Erik the Belgian».
O René Alphonse van den Berghe περισσότερο γνωστός ως «Erik the Belgian».

Ο Erik the Belgian, Βέλγος έμπορος έργων τέχνης που ενεπλάκη στην κλοπή κατά παραγγελία μεγάλου αριθμού έργων τέχνης από ισπανικές εκκλησίες πέθανε τον Ιούνιο του 2020. Σπούδασε καλές τέχνες και ήταν έμπορος αρχαιοτήτων στη γενέτειρά του Nivelles, όπου αγόραζε και μεταπωλούσε αντικείμενα από κάστρα και σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και φυλακίστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της «καριέρας του», τα ισπανικά δικαστήρια απέτυχαν να τον καταδικάσουν για οποιαδήποτε κλοπή έργων τέχνης.

Ο ίδιος έλεγε: «Δεν είμαι μικροαπατεώνας. Είμαι κλέφτης υψηλής κατηγορίας. Έχω κλέψει για την αγάπη της τέχνης και έχω κλέψει αντικείμενα πολυτελείας. Τα χρήματα δεν έχουν αξία». Στοχοποίησε μικρά, υποχρηματοδοτούμενα μουσεία και εκκλησίες σε όλη την Ευρώπη και μετακόμισε στην Ισπανία τη δεκαετία του 1970 για να συνεχίσει το παράνομο έργο του. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών ο Van den Berghe υπολογίζει ότι έκλεψε περίπου 6.000 πολύτιμα αντικείμενα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και υποστήριζε ότι «Όλα είναι εύκολο να τα κλέψεις».

Ένας αστυνομικός της Ιντερπόλ που ασχολήθηκε με την κλοπή επί σειρά ετών, αν και οι ισπανικές αρχές είχαν παραιτηθεί από την αναζήτηση του αγνοούμενου κομματιού, κατάφερε να εντοπίσει αυτό το κομμάτι χάρη στον πρώην δικηγόρο του κλέφτη έργων τέχνης και το επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή Μπούργκος.


Το κλεμμένο κομμάτι από την ταπισερί του 1654 του Corneille Schutz. [Credit: Spanish National Police]
Το κλεμμένο κομμάτι από την ταπισερί του 1654 του Corneille Schutz.
[Credit: Spanish National Police]

Έτσι με την προσθήκη του κομματιού που είχε κοπεί από την κάτω αριστερή πλευρά της σύνθεσης, η ταπισερί είναι ολοκληρωμένη ξανά.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο κλέφτης είχε κόψει το μικρό τετράγωνο από το μεγαλύτερο έργο για να το βάλει σε πλαίσιο και να το πουλήσει χωριστά, πράγμα που δεν κατάφερε.

Το τετράγωνο κομμάτι που έλειπε απεικονίζει έναν από τους πολλούς μικρούς αγγέλους που διακοσμούν τα περιγράμματα και των έξι ταπισερί.

Όσο για τον δημιουργό του έργου, ο Corneille Schutz, ένας Φλαμανδός καλλιτέχνης κλωστοϋφαντουργίας και μαθητής του ζωγράφου Rubens, σχεδίασε τη σειρά ταπισερί στη Μπριζ γύρω στο 1654, σύμφωνα με το Μουσείο Ιερών Αντικειμένων Castrojeriz.

Με τίτλο Η Αποθέωση των Τεχνών η μεγαλύτερη ταπισερί απεικονίζει μια περίληψη των ευρωπαϊκών μεσαιωνικών κατηγοριών εκπαίδευσης στις φιλελεύθερες τέχνες. Καθεμία από τις υπόλοιπες έξι ταπετσαρίες απεικονίζει μία από τις τέχνες —όπως η Μουσική, η Αστρονομία, τα Μαθηματικά, η Φιλοσοφία ή η Γραμματική— ως γυναικεία μούσα που περιβάλλεται από τα σύμβολα της τέχνης της.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια