Την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταυροδρόμι του εγκάρσιου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ανακοίνωσε τη Δ...
Την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταυροδρόμι του εγκάρσιου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζλίν Μπασελό.
Ειδικότερα, ήρθαν στο “φως” μια σαρκοφάγος από μόλυβδο “που πιθανότατα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα“, καθώς και θραύσματα από το παλιό τέμπλο. Ο φράχτης που χωρίζει τη χορωδία από τον σηκό, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (Inrap).
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από το δημόσιο ίδρυμα που είναι επιφορτισμένο με την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στις 15 Απριλίου 2019. Το έργο πραγματοποιήθηκε με εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων του Ile-de-France και άρχισε στις 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της υπόγειας διάβασης είναι “σπουδαίας επιστημονικής αξίας“.
Ανάμεσα στους τάφους που ανακαλύφθηκαν, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια ανθρωπόμορφη σαρκοφάγο από μόλυβδο “πλήρως διατηρημένη“, σύμφωνα με το υπουργείο. Σύμφωνα με τα πρώτα χαρακτηριστικά που παρατηρήθηκαν καθώς και τη θέση της, αυτή η σαρκοφάγος θα μπορούσε να κρύβει τον τάφο ενός “υψηλού αξιωματούχου“.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας παρατήρησε επίσης στο συγκεκριμένο επίπεδο του καθεδρικού ναού μια σχεδία -μια σταθερή πλατφόρμα- με πέτρινη επένδυση, που χρονολογείται το αργότερο τον 18ο αιώνα, όπως αναφέρει το υπουργείο.
Περιλαμβάνει πολλές ταφές και στηρίζεται σε στοιχεία “που μπορεί να χρονολογούνται από τις αρχές του 13ου αιώνα“, συμπεριλαμβανομένων των ορόφων.
Οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης επισημάνει την ύπαρξη ενός λάκκου, στον οποίο βρέθηκαν “πολύχρωμα γλυπτά στοιχεία” που διαπίστωσαν ερευνητές ότι ανήκουν στο παλιό τέμπλο του καθεδρικού ναού, που χτίστηκε γύρω στο 1230 και καταστράφηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.
Ο πρόεδρος του δημόσιου ιδρύματος που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση, χαιρέτισε αυτές τις ανακαλύψεις “που θα εμπλουτίσουν την κατανόησή μας για την ιστορία της Παναγίας των Παρισίων“.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας, Ντομινίκ Γκαρσία δήλωσε από την πλευρά του στο Twitter ότι “οι μελλοντικές μελέτες θα εμπλουτίσουν τη γνώση του καθεδρικού ναού και της μεσαιωνικής κοινωνίας“.
Δεν υπάρχουν σχόλια