Το γκράφιτι με τις απεικονίσεις πλοίων βρέθηκε στο υπόγειο βασιλικής στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] Ένα γκράφιτι 2.500 ετών πο...
Το γκράφιτι με τις απεικονίσεις πλοίων βρέθηκε στο υπόγειο βασιλικής στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] |
Ένα γκράφιτι 2.500 ετών που απεικονίζει συνολικά 21 πλοία, και βρέθηκε στο υπόγειο μίας βασιλικής στη αρχαία αγορά της Σμύρνης, ρίχνει φως στην ιστορία του λιμανιού της αρχαίας πόλης.
Ο Akın Ersoy, καθηγητής του τμήματος Τουρκικής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Σμύρνης Katip Çelebi, δήλωσε ότι το γκράφιτι αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αποδείξεις για την ιστορική πόλη-λιμάνι της αρχαίας Σμύρνης.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν εμπορικά και δικαστικά κτήρια στην αρχαία αγορά, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της αρχαίας περιόδου.
Η αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] |
Η αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] |
Η αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] |
Σύμφωνα πάντα με τον Akın Ersoy, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας που ανέτρεψε την Περσική Αυτοκρατορία, έχτισε μια ολοκαίνουργια πόλη στην περιοχή της Σμύρνης όπου βρίσκεται σήμερα το κέντρο της περιοχής Konak. Δηλώνοντας ότι η περιοχή επιλέχθηκε κυρίως λόγω της ικανότητάς της να λειτουργεί ως λιμάνι, ο Ersoy δήλωσε: «Οι πολεοδόμοι ήθελαν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της Σμύρνης στο εμπόριο της Μεσογείου και του Αιγαίου. Επίσης, υπάρχουν πολλά δημόσια κτήρια στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σμύρνης όπως αυτή η βασιλική. Μερικές από τις απεικονίσεις πλοίων που βρήκαμε στο υπόγειό της είναι ζωγραφισμένες με χρώμα ενώ άλλες μέσω γραμμών απόξεσης».
Ο Akın Ersoy εξηγεί για το γκράφιτι με τα πλοία που βρέθηκε στο υπόγειο βασιλικής στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης. [Credit: DHA] |
«Αυτά τα γκράφιτι πλοίων του 3ου π.Χ. αιώνα δείχνουν ότι η Σμύρνη ήταν ένα σημαντικό λιμάνι. Οι ιδρυτές της πόλης κατασκεύασαν αυτήν την αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ώστε η Σμύρνη να εξελιχθεί σε μια σημαντική πόλη και να γίνει αυτό που είναι σήμερα», υπογράμμισε ο Ersoy.
Υπογραμμίζοντας ότι τα γκράφιτι απεικονίζουν εμπορικά πλοία και όχι πολεμικά, ο Ersoy επισημαίνει: «Υποθέτουμε ότι αυτά τα πλοία έκαναν εμπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο τον 2ο, 3ο και 4ο αιώνα π.Χ. Τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική στο Αιγαίο», πρόσθεσε.
Πηγή: Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια