Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο πατριάρχης των χταποδιών είχε δέκα πλοκάμια

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαιότερου είδους χταποδιού που είχε δέκα πλοκάμια. Τα περίπου 300 γνωστά είδη χταποδιών έχουν σίγουρα ένα κοιν...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαιότερου είδους χταποδιού που είχε δέκα πλοκάμια.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του αρχαιότερου είδους χταποδιού που είχε δέκα πλοκάμια.

Τα περίπου 300 γνωστά είδη χταποδιών έχουν σίγουρα ένα κοινό χαρακτηριστικό, τα οκτώ πλοκάμια τους… Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι αφού όπως φαίνεται τα χταπόδια εμφανίστηκαν στη Γη με δέκα πλοκάμια και στην πορεία της εξέλιξη τους έχασαν τα δύο.  

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε μια περιοχή της Μοντάνα στις ΗΠΑ το απολίθωμα του αρχαιότερου προγονικού είδους των χταποδιών. Το πλάσμα αυτό ζούσε πριν από 328 εκατ. έτη και αν και έμοιαζε με καλαμάρι τοποθετείται σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες στην κορυφή του δέντρου της εξέλιξης των χταποδιών. Πρόκειται για το αρχαιότερο «βαμπιρόποδο» που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, παλαιότερο κατά 82 εκατομμύρια χρόνια σε σχέση με τα έως τώρα σχετικά απολιθώματα. Τα βαμπιρόποδα ανήκουν στα κεφαλόποδα, τα οποία περιλαμβάνουν τα χταπόδια και τα καλαμάρια «βαμπίρ».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Communications» το πανάρχαιο ον δεν είχε μόνο δύο περισσότερα πλοκάμια από τα σημερινά χταπόδια αλλά αυτά τα δύο επιπλέον πλοκάμια ήταν μακρύτερα από τα υπόλοιπα οκτώ.


Ο πατριάρχης των χταποδιών είχε δέκα πλοκάμια

«Το απολίθωμα μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό τα όσα πιστεύαμε για την εξέλιξη των χταποδιών και ανάμεσα στα άλλα μαθαίνουμε ότι τα πρώτα είδη χταποδιών έμοιαζαν περισσότερο με τα σημερινά καλαμάρια» αναφέρει ο Κρίστοφερ Γουάλεν συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Γέιλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές αποφάσισαν βαφτίζοντας το άγνωστο είδος να του δώσουν το επίθετο του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ (Syllipsimopodi bideni) επειδή τη μέρα που κατέθεσαν το αίτημα δημοσίευσης της ανακάλυψης τους ήταν η μέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. «Είναι ο αρχαιότερος πρόγονος των χταποδιών και όλων των πλασμάτων που σχετίζονται με τα χταπόδια, παρ' όλα αυτά μοιάζει πολύ με καλαμάρι», δήλωσε ο δρ Γουόλεν.

Το καλοδιατηρημένο απολίθωμα, με σχήμα τορπίλης, είχε ανακαλυφθεί στη Μοντάνα των ΗΠΑ και είχε δωρηθεί στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά το 1988, αλλά μόλις τώρα μελετήθηκε. Έχει μήκος 12 εκατοστών και είναι το πρώτο και μοναδικό γνωστό βαμπιρόποδο που διέθετε δέκα πλοκάμια με βεντούζες, αντί για οκτώ που έχουν τα σημερινά χταπόδια και τα καλαμάρια βαμπίρ.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια