Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μελέτη γυμνού: Σπάνιο σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για €30 εκατ.

Σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου (15ος αιώνας) Είναι ένα από τα ελάχιστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Συγκαταλέγεται α...

Σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου (15ος αιώνας)
Σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου (15ος αιώνας)

Είναι ένα από τα ελάχιστα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες μελέτες γυμνού του μεγάλου δημιουργού, που έχουν διασωθεί ως σήμερα, πιθανότατα μάλιστα είναι το παλαιότερο ενώ σίγουρα είναι από τα καλύτερα.

Και για τους… ενδιαφερόμενους βγαίνει σε δημοπρασία τον Μάιο, όπου μπορεί να φθάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αναμενόμενο όμως, αφού έργα του Μιχαήλ Αγγέλου δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Το σπάνιο έργο, που απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα να στέκεται αναριγώντας ανάμεσα σε δύο ελαφρά σχεδιασμένες φιγούρες χρονολογείται στις αρχές της δημιουργίας του δασκάλου της Αναγέννησης, στα τέλη του 15ου αιώνα στη Φλωρεντία.

Παλαιότερα είχε αποδοθεί στη σχολή του καλλιτέχνη, σήμερα όμως είναι εντελώς βέβαιο, ότι ανήκει στον ίδιο. Ο γυμνός άνδρας, που έχει σχεδιαστεί με μελάνι σε δύο αποχρώσεις του καφέ έχει ως πρότυπο μια αντίστοιχη φιγούρα στην τοιχογραφία του Μαζάτσο -ήταν ο πρώτος μεγάλος ζωγράφος της ιταλικής Αναγέννησης- με τίτλο «Η βάπτιση του Νεόφυτου», που βρίσκεται στη Σάντα Μαρία ντελ Καρμίνε της Φλωρεντίας.

Το σχέδιο πουλήθηκε τελευταία φορά το 1907 στον οίκο δημοπρασιών Hôtel Drouot στο Παρίσι ως έργο της σχολής του Μιχαήλ Άγγελου. Ένα και πλέον αιώνα αργότερα όμως, το 2019 αποδόθηκε στον ίδιο από τον ειδικό των Christie’s στους Old Masters, τον Φούριο Ρινάλντι, σήμερα επιμελητή σχεδίων και εκτυπώσεων στα Μουσεία Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο.


Τοιχογραφία του Μαζάτσο «Η βάπτιση του Νεόφυτου» στην οποία βασίστηκε η μελέτη γυμνού του Μιχαήλ Άγγελου
Τοιχογραφία του Μαζάτσο «Η βάπτιση του Νεόφυτου» στην οποία βασίστηκε η μελέτη γυμνού του Μιχαήλ Άγγελου

Η πώληση

Έκτοτε η επισήμανση του Ρινάλντι βρήκε την υποστήριξη του ελληνικής καταγωγής ιστορικού της τέχνης Πολ Ιωαννίδης, που είναι αυθεντία στον Μιχαήλ Άγγελο, επίτιμος καθηγητής στο Κέιμπριτζ και συγγραφέας του πλήρους καταλόγου των σχεδίων του μεγάλου ζωγράφου και της σχολής του στο Ασμόλεαν Μουσείο και στο Λούβρο.

Το έργο προσφέρεται για δεύτερη φορά σε δημοπρασία, αφού η αρχική πώλησή του είχε μπει σε αναστολή από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιο ως εθνικό θησαυρό και έβαλε ένα όριο εξαγωγής του, που ήταν 30 μήνες. Δεδομένου όμως ότι αυτό το χρονικό όριο έχει πλέον λήξει, οι Christie’s πρόκειται να το δημοπρατήσουν στις 18 Μαΐου στο Παρίσι.

Προηγουμένως ωστόσο το έργο θα παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη.


Σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου (15ος αιώνας)
Σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου (15ος αιώνας)

Τελευταία φορά που είχε συμβεί μία ανάλογη πώληση ήταν το 2001, όταν είχε ανακαλυφθεί ένα σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου στο Castle Howard, το οποίο πωλήθηκε για 8,4 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s.

Το βέβαιο είναι πάντως, κατά τους ειδήμονες, ότι το σχέδιο αυτό θα γίνει η λυδία λίθος για κάθε αναφορά από εδώ και στο εξής στην πρώιμη περίοδο της μακροχρόνιας δημιουργίας του καλλιτέχνη.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια