Η Αγιάτη Μοπενάρδου συζητά με την αρχαιολόγο Αναστασία Παπαθανασίου για το τραπέζι των αρχαίων Αθηναίων αλλά και για τις ομοιότητες και τις ...
Η Αγιάτη Μοπενάρδου συζητά με την αρχαιολόγο Αναστασία Παπαθανασίου για το τραπέζι των αρχαίων Αθηναίων αλλά και για τις ομοιότητες και τις διαφορές του από της σημερινές διατροφικές μας συνήθειες.
Στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη εντοπίζουμε μία αναφορά στη δήθεν λαχανοπώλισσα μητέρα του Ευριπίδη όταν ο Δικαιόπολις εκφράζει την επιθυμία να προμηθευτεί από τον Ευριπίδη άγρια λάχανα. Οι δε Εκκλησιάζουσες κλείνουν με ένα τρομερό φαγοπότι, όπου προσφέρονται λαχταριστές πολυτελείς τροφές, τις οποίες ο Αριστοφάνης περιγράφει με μία μόνο λέξη που καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους.
Πώς διατρέφονταν οι αρχαίοι Αθηναίοι; Τι έτρωγαν και τι έπιναν, και πόσο διέφεραν αυτά από τις σημερινές μας συνήθειες; Ισχύει ότι το αρχαιοελληνικό τραπέζι δεν θύμιζε καθόλου το σημερινό; Ότι πρώτες ύλες όπως οι ντομάτες, οι πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι, οι μελιτζάνες δεν υπήρχαν; Το ψωμί των αρχαίων Αθηναίων ήταν σαν το δικό μας; Και πόσο πολύ έτρωγαν όσπρια;
Σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα απαντά η αρχαιολόγος Αναστασία Παπαθανασίου.
Ακούστε εδώ το podcast.
Πηγή: Αγ. Μοπενάρδου, LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια