Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ανακάλυψη που εξέπληξε τους αρχαιολόγους: ένα σπάνιο γυάλινο κύπελλο που κοσμούσε το τραπέζι των πλούσιων Ρωμαίων βρέθηκε στην Κριμαία

Μια ανακάλυψη που έγινε στη νεκρόπολη Frontovoye-3 στην Κριμαία υποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν περισσότ...

Η ανακάλυψη που εξέπληξε τους αρχαιολόγους: ένα σπάνιο γυάλινο κύπελλο που κοσμoούσε το τραπέζι των πλούσιων Ρωμαίων βρέθηκε στην Κριμαία

Μια ανακάλυψη που έγινε στη νεκρόπολη Frontovoye-3 στην Κριμαία υποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχαν περισσότερα κέντρα παραγωγής γυαλιού, πέρα από τα γνωστά μέχρι τώρα.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δημοσίευσαν μια έκθεση το 2018 σχετικά με μια σπάνια μελέτη γυάλινου κυπέλλου από τα τέλη του 2ου ή τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκε στη νεκρόπολη Frontovoye-3 κοντά στη Σεβαστούπολη.

Παρά τη διεξοδική μελέτη της διακόσμησης, του σχήματος και της χημικής σύστασης του γυαλιού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο φασματοσκοπίας ακτίνων Χ, η προέλευση του κυπέλλου δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας. Το μόνο συμπέρασμα που κατέληξαν ήταν ότι το κύπελλο προερχόταν από ένα εργαστήριο στα περίχωρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


Εναέρια άποψη της νεκρόπολης Frontovoe-3 στην Κριμαία. [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών]
Εναέρια άποψη της νεκρόπολης Frontovoe-3 στην Κριμαία.
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών]

Το γυάλινο κύπελλο, διακοσμημένο με φίδι, ήταν κατασκευασμένο από γυαλί μικτής σύνθεσης, που σημαίνει ότι οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν θραύσματα γυαλιού στην κατασκευή του. Κατά κανόνα, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε εργαστήρια που είχαν δυσκολίες στην εισαγωγή πρώτων υλών υψηλής ποιότητας.

Το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άχρωμο γυαλί με ελαφριά πρασινωπή απόχρωση και είναι διακοσμημένο με φυτικές διακοσμήσεις από αδιαφανές λευκό γυαλί και ημιδιαφανές τιρκουάζ. Διακρίνονται επίσης στυλιζαρισμένες εικόνες από μπουμπούκια κισσού και φύλλα. Αυτή η διακόσμηση είναι γνωστή ως «διακόσμηση φιδιού», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, επειδή οι διακοσμητικές γραμμές μοιάζουν με φίδια που στριφογυρίζουν.

Το γυάλινο κύπελλο είναι διακοσμημένο με ένα φίδι και βρέθηκε σε ασύλητο τάφο γυναίκας, που εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 25 και 45 ετών. Ως εκ τούτου, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να εξερευνήσουν πλήρως τον τόπο και να παρακολουθήσουν πώς άλλαξε ο πολιτισμός και η ζωή της τοπικής βαρβαρικής κοινότητας κατά τη διάρκεια σχεδόν 300 ετών. Η εξέταση των ευρημάτων έδειξε ότι ο τοπικός πληθυσμός βρισκόταν υπό την ισχυρή επιρροή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της οποίας η κύρια βάση στην Κριμαία ήταν η Χερσόνησος.

Δίπλα στα λείψανά της υπήρχαν επίσης χάλκινα και ασημένια δαχτυλίδια, καρφίτσες, γυάλινες χάντρες και πήλινα σκεύη, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή ήταν ευημερούσα.

«Το κύπελλο που βρέθηκε στην τοποθεσία Frontovoy-3 είναι ένα ακριβό αντικείμενο για την εποχή. Κατά γενικό κανόνα, τα κύπελλα κατασκευάζονταν σε τρία μεγάλα κέντρα υαλουργίας που βρίσκονταν στην Κολωνία, στην Παννονία (όπου βρίσκεται σήμερα η Ουγγαρία) και στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η Συρία και η Παλαιστίνη. Παρήχθησαν από υψηλής ποιότητας αιγυπτιακές πρώτες ύλες», δήλωσε η Larisa Golofast, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας της Ακαδημίας.

«Ωστόσο, το εύρημα στο Frontovoe-3 διαφέρει από τα κύπελλα που εμπορεύονταν αυτά τα κέντρα. Αν κρίνουμε από τη σύνθεση του ποτηριού, δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί σε κανένα από τα γνωστά εργαστήρια. Η διακόσμηση του αγγείου μοιάζει με κύλικα της Ρηνανίας, αλλά το σχήμα του δεν αντιστοιχεί σε αυτά που κατασκευάζονταν στη Δυτική Ευρώπη. Το κύπελλο δεν μπορεί να συσχετιστεί με κανένα κέντρο υαλουργίας. Αυτό είναι πραγματικά μια πρόκληση για την έρευνα», κατέληξε.


Σχέδιο διακοσμημένου γυάλινου κυπέλλου με φιδίσια σχήματα.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών]
Σχέδιο διακοσμημένου γυάλινου κυπέλλου με φιδίσια σχήματα. 
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών]

Τέτοια κύπελλα θεωρούνταν είδη πολυτελείας και αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του τραπεζιού της υψηλής κοινωνίας τόσο της υπαίθρου όσο και της πόλης. Ανακαλύπτονται κυρίως στους τάφους των πλουσίων στη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη κατάσταση που εκπλήσσει τους αρχαιολόγους. Το εύρημα προέρχεται από έναν εντελώς συνηθισμένο τάφο, αν και υπάρχουν πλούσιοι τάφοι στη νεκρόπολη Frontovoe-3.

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο κύπελλο. Μόνο μερικά από αυτά βρέθηκαν στην Κριμαία και σε ολόκληρη τη βόρεια περιοχή της Μαύρης ΘάλασσαςΑυτό το γεγονός είναι ενδιαφέρον και ανεξήγητο», δηλώνει η Larisa Golofast, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του IA RAS.

Οι περισσότεροι από τους 328 τάφους της νεκρόπολης χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους, από τις τελευταίες δεκαετίες του 1ου αιώνα μ.Χ. μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν επίσης βρει τέσσερις κατασκευές από την Εποχή του Χαλκού. Το συγκρότημα καταλάμβανε έκταση περίπου 14.000 τετραγωνικών μέτρων.


Πηγή: ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια