Αυτό που κάνει το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για αποτέφρωση. [Credit: ΑΑ] Ένας πλινθόκτιστος τάφος της ελ...
Αυτό που κάνει το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για αποτέφρωση. [Credit: ΑΑ] |
Ένας πλινθόκτιστος τάφος της ελληνιστικής περιόδου (330 π.Χ. – 30 π.Χ.) βρέθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο προάστιο Haydarpaşa της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες ρίχνουν φως στην ιστορία της αρχαίας Χαλκηδόνας.
Η ανακάλυψη είναι ο μοναδικός τάφος που χρονολογείται στη συγκεκριμένη περίοδο μαζί με μία ελληνιστική εξέδρα που αποκαλύφθηκε στο χώρο της ανασκαφής.
Από το 2018, το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πραγματοποιούν αρχαιολογικές ανασκαφές σε μία έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων στο προάστιο Haydarpaşa και τα περίχωρά του.
Ο χώρος της ανασκαφής όπου βρέθηκε ο τάφος της ελληνιστικής περιόδου. [Credit: AA] |
Μια εναέρια άποψη των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή Haydarpaşa της Κωνσταντινούπολης. [Credit: AA] |
Οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια, ρίχνουν φως στην ιστορία της αρχαίας Χαλκηδόνας από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως την πρώιμη εποχή της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο Rahmi Asal, Διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σχετικά με τον πλινθόκτιστο τάφο που ανακαλύφθηκε, ότι τόσο τα πλαϊνά του μέρη όσο και η κορυφή του τάφου ήταν πλήρως καλυμμένα.
Αυτό που κάνει το εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι ο τάφος χρησιμοποιήθηκε για αποτέφρωση.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Είναι το μόνο εύρημα της ελληνιστικής περιόδου που έχει βρεθεί εδώ, εκτός από την ελληνιστική εξέδρα που είχε προηγουμένως ανασκαφεί. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εύρημα. Είναι ένα από τα παλαιότερα ευρήματα σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε σχετικά στο πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση, το σώμα αποτεφρώθηκε μέσα στον τάφο, αλλά ο σκελετός και άλλα ευρήματα επέζησαν από την πυρκαγιά και τώρα έχουν ήρθαν στο φως, εξήγησε ο Asal.
Ένα κύπελλο από τερακότα και ένα μπουκάλι αρώματος, και τα δύο με ορατά σημάδια φθοράς από τη φωτιά, βρέθηκαν μαζί με τα σκελετικά υπολείμματα.
Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στον ελληνιστικό τάφο. [Credit: AA] |
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου τύπου τάφο αποτέφρωση από την ελληνιστική περίοδο. Ίσως αυτό θα μας δώσει πολλές περισσότερες πολύτιμες γνώσεις», πρόσθεσε.
Στην ίδια περιοχή μεταφέρθηκαν 2.400 από 18.000 νομίσματα μαζί με άλλα 70.000 ευρήματα που μεταφέρθηκαν από την περιοχή στα εργαστήρια για συντήρηση. Σύμφωνα με τον Asal, από τα 18.000 νομίσματα που βρέθηκαν, τα 2.400 μπήκαν στον κατάλογο και υπάρχουν περίπου 10.000 νομίσματα που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί. «Θα εργαστούμε στον χώρο και τον επόμενο μήνα…Η τοποθεσία περιέχει μια πολύ περίπλοκη ομάδα αρχαιολογικών καταλοίπων και ευρημάτων. Κάθε λείψανο αγγίζονταν κατά καιρούς για διαφορετικές ανάγκες και σχηματίζονταν διάφορες φάσεις. Ούτε είναι εύκολο να το εντοπίσεις… Έγινε μεγάλη παρέμβαση γιατί από εδώ περνούσαν οι γραμμές του τρένου. Η αναγνώριση των υπολειμμάτων δυστυχώς έχει γίνει λίγο δύσκολη», τονίζοντας ότι η περιοχή ήταν γνωστή ως το δυτικό λιμάνι της Χαλκηδόνας στις αρχαίες πηγές και αυτό διαπιστώθηκε και από συγκεκριμένα στοιχεία των ανασκαφών.
Ο Asal συνέχισε: «Επιπλέον, το λιμάνι και η εμπορική ζωή, η ιδιωτική ζωή, οι μέθοδοι αγορών, καταδεικνύουν ότι είναι ένα στρατιωτικό σημείο διέλευσης και χώρος διαμονής κατά την οθωμανική περίοδο. Κατανοήσαμε σημαντικές λεπτομέρειες και πραγματικότητες για την ιστορία αυτής της περιοχής με διάφορα ευρήματα, αγγεία και νομίσματα που ανήκουν σε διαφορετικές περιόδους».
Μετά την απομάκρυνση των εξέδρων από το σιδηροδρομικό σταθμό, βρέθηκαν αρκετά ευρήματα: εκτός από τον συγκεκριμένο ελληνιστικό τάφο έχουν βρεθεί ένα εργαστήριο χυτεύσεως, μια οθωμανική κρήνη έξω από την εξέδρα, μια ιερή πηγή της βυζαντινής περιόδου καθώς και ένα καταφύγιο που κατασκευάστηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Rahmi Asal επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα από τα δύο σημαντικά ευρήματα που προσδιορίστηκαν από τους ερευνητές από αρχαίες πηγές είναι η εκκλησία της Αγίας Ευφημίας και η άλλη είναι η εκκλησία της Αγίας Βάσσας, χτισμένη τον 5ο μ.Χ. αιώνα.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα ρίχνουν φως στην ιστορία της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων και της σύγχρονης συνοικίας Kadıköy, όπου κάποτε βρισκόταν η αρχαία πόλη της Χαλκηδόνας.
Πηγή: ArkeoNews, DailySabah
Δεν υπάρχουν σχόλια