Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα της Aρτέμιδος εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σμύρνη

Το άγαλμα της θεάς Άρτεμης στη Σμύρνη Το άγαλμα της θεάς Άρτεμης, που βρέθηκε το 1963 στην αρχαία πόλη Θερμαί Θησός στην επαρχία Μανίσα, εκτ...

Άγαλμα της Aρτέμιδος εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σμύρνη
Το άγαλμα της θεάς Άρτεμης στη Σμύρνη

Το άγαλμα της θεάς Άρτεμης, που βρέθηκε το 1963 στην αρχαία πόλη Θερμαί Θησός στην επαρχία Μανίσα, εκτέθηκε για πρώτη φορά στο αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης μετά από μισό αιώνα.

Κάθε μήνα το αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης βγάζει από τη συλλογή στις αποθήκες του λατρευτικά και τελετουργικά αντικείμενα και τα εκθέτει.

Ο Τζενγκίζ Τοπάλ, διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της Σμύρνης, μιλώντας στο πρακτορείο DHA, έδωσε πληροφορίες σχετικά με το άγαλμα: «Είναι ένα άγαλμα από μάρμαρο, χωρίς κεφάλι και χέρια. Στην περιοχή του στήθους υπάρχουν ανάγλυφα και στη φούστα μοτίβα ταύρου, μέλισσας και φυτών. Είναι ένα άγαλμα 65 εκατοστών. Από τα απομεινάρια στη βάση του καταλαβαίνουμε ότι πιθανότατα υπήρχαν ελάφια δίπλα του.


Άγαλμα της Aρτέμιδος εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σμύρνη

Συνολικά το άγαλμα έχει ύψος 1 μέτρο 10 εκατοστά. Στο φόρεμά της υπάρχουν μέλισσες, που αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα. Στον ώμο της είναι ένα λιοντάρι κι άλλες φιγούρες, οι οποίες ωστόσο έχουν χαθεί».

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του μουσείου της Σμύρνης, «συναντώνται αρκετά αγάλματα της Άρτεμης σε αυτή τη γεωγραφία. Υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι σε εκείνη, αγάλματα και φιγούρες. Στην Έφεσο αναφέρεται ότι υπήρχε το άγαλμά της, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο».


Πηγή: Μ. Ζαχαράκη, Έθνος, Hurriyet



Δεν υπάρχουν σχόλια