Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πίθος βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω

Ένας πίθος που χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για την αποθήκευση νερού ή σιτηρών βρέθηκε στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη τ...

Πίθος βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω

Ένας πίθος που χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για την αποθήκευση νερού ή σιτηρών βρέθηκε στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω (Prusias ad Hypium,  Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ) στη βορειοδυτική επαρχία Düzce της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Düzce, οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη, η οποία θεωρείται η «Έφεσος της δυτικής περιοχής της Μαύρης Θάλασσας», με 60 άτομα προσωπικό, 6 εκ των οποίων είναι αρχαιολόγοι.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, το κεφάλι μίας Μέδουσας  και διάφορες κεφαλές αγαλμάτων, τάφοι και πολλά ευρήματα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον 1ο ή στον 2ο αιώνα π.Χ., έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.


Πίθος βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω

Πίθος βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω

Σε πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, το θέατρο της πόλης αποκαλύπτεται σταδιακά. Η ανασκαφική ομάδα στη φετινή περίοδο επικεντρώθηκε στο άνω μέρος του αρχαίου θεάτρου και ένας ασύμμετρος πίθος που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση νερού ή σιτηρών βρέθηκε δίπλα στα θεμέλια κτηρίων της ύστερης Οθωμανικής περιόδου. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται για την μεταφορά του πίθου το συντομότερο δυνατό για να προσδιορίσουν με ακρίβεια σε ποια χρονολογική περίοδο ανήκει.

Η αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω ήταν γνωστή ως «Ύπιος» και «Κίερος» σε παλαιότερες περιόδους. Καταλήφθηκε από τον Προυσία Α΄ της Βιθυνίας και οι κάτοικοι της Βιθυνίας ονόμασαν την πόλη προς τιμή του βασιλιά τους.

Ωστόσο, η Βιθυνία χρεοκόπησε λόγω του πλούσιου τρόπου ζωής των πολιτών της. Οι κάτοικοι της Βιθυνίας κληροδότησαν το βασίλειο στους Ρωμαίους, γεγονός που ξεκίνησε τη λατινική επιρροή στην πόλη. Η πόλη ήταν ήδη πλούσια από άποψη αρχιτεκτονικής, αλλά άκμασε περισσότερο υπό τους Ρωμαίους. Έγινε γνωστό ως Prusias ad Hypium.


Πηγή: Daily Sabah



Δεν υπάρχουν σχόλια