Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο γκράφιτι αποκαλύφθηκε στη Βιντολάντα

Η χαραγμένη πέτρα με το graffiti [Credit: The Vindolanda Trust] Φωλιασμένη στη γραφική ύπαιθρο του Northumberland, η Vindolanda με το φρούρι...

Η χαραγμένη πέτρα με το graffiti [Credit: The Vindolanda Trust]
Η χαραγμένη πέτρα με το graffiti [Credit: The Vindolanda Trust]

Φωλιασμένη στη γραφική ύπαιθρο του Northumberland, η Vindolanda με το φρούριο και τον οικισμό της είναι ένας θησαυρός της καθημερινής ζωής της Ρωμαϊκής Βρετανίας και όχι μόνο. 

Αυτό που κάνει αυτό το μέρος του Τείχους του Αδριανού και Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς τόσο εξαιρετικό, είναι ότι μερικά από τα ευρήματα, σχεδόν 2.000 ετών, αποκαλύπτουν διάφορα ανθρώπινα συναισθήματα. Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η χειρόγραφη πρόσκληση γενεθλίων όπου μια γυναίκα ζητά πολύ ευγενικά να έρθει η «αγαπημένη της αδερφή» για να γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Η τελευταία ανακάλυψη που έγινε στην Vindolanda μας δίνει ένα συναρπαστικό παράθυρο στα συναισθήματα ενός ατόμου του 3ου αιώνα μ.Χ., και αυτή τη φορά δεν είναι τόσο ευγενικά. Ο Dylan Herbert, ένας συνταξιούχος βιοχημικός από τη Νότια Ουαλία έκανε την ανακάλυψη στις 19 Μαΐου, προς το τέλος της δεύτερης εθελοντικής εβδομάδας ανασκαφών. Ο Dylan σχολίασε σχετικά: «Είχα αφαιρέσει πολλά ερείπια όλη την εβδομάδα και για να είμαι ειλικρινής αυτή η πέτρα βρέθηκε στο δρόμο μου, χάρηκα όταν μου είπαν ότι μπορούσα να τη βγάλω από την τάφρο. Έμοιαζε από πίσω σαν όλες τις άλλες, μια πολύ συνηθισμένη πέτρα, αλλά όταν την ανέτρεψα, τρόμαξα βλέποντας μερικά καθαρά γράμματα. Μόνο αφού αφαιρέσαμε τη λάσπη, συνειδητοποίησα την πλήρη έκταση αυτού που είχα αποκαλύψει και ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος».

Εκτός από τον εμφανή λαξευμένο φαλλό, ο λίθος με διαστάσεις, 40 εκ. πλάτος επί 15 εκ. ύψος, είναι χαραγμένο με τις λέξεις "SECVNDINVS CACOR", μια επιγραφή που κάνει αυτό το γκράφιτι μια αρκετά άσχημη προσωπική προσβολή. Οι ειδικοί στη ρωμαϊκή επιγραφική, οι Δρ. Alexander Meyer, Alex Mullen και Roger Tomlin, το αναγνώρισαν ως μια μπερδεμένη εκδοχή της φράσης "Secundinus cacator" (αγγλική μετάφραση: «Secundinus, the shitter») με την εικόνα να ενισχύει τη δύναμη της γραπτής προσβολής.

Ο Δρ Andrew Birley, Διευθυντής Ανασκαφών και Διευθύνων Σύμβουλος του Vindolanda Trust, σχολίασε: «Η ανάκτηση μιας επιγραφής, ένα άμεσο μήνυμα από το παρελθόν, είναι πάντα ένα σπουδαίο γεγονός σε μια ρωμαϊκή ανασκαφή, αλλά αυτό πραγματικά που μας εξέπληξε ήταν η  αποκρυπτογράφηση του μηνύματος της επιγραφής. Ο συγγραφέας του είχε ξεκάθαρα μεγάλο πρόβλημα με τον Σεκούντινο και είχε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να ανακοινώσει τις σκέψεις του δημόσια πάνω σε έναν λίθο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Σεκούντινος θα διασκέδαζε λιγότερο όταν το έβλεπε όταν περιπλανιόταν στην τοποθεσία πριν από 1.700 χρόνια περίπου».

Ο ρωμαϊκός φαλλός θεωρείται συχνά ως γούρι ή σύμβολο γονιμότητας, ένα θετικό σύμβολο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ο συγγραφέας του μηνύματος χρησιμοποίησε έξυπνα το νόημά του και το ανέτρεψε για τους δικούς του σκοπούς. Κάθε γράμμα έχει χαραχτεί προσεκτικά, κάτι που θα χρειαζόταν χρόνο. Αυτό το υπέροχο κομμάτι κοινωνικού σχολίου από το αρχαίο παρελθόν θα διασκεδάζει τους επισκέπτες για πολλά χρόνια ακόμα. Μας υπενθυμίζει ότι ενώ τα μέλη του ρωμαϊκού στρατού θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά βάναυσα, ειδικά για τον γηγενή πληθυσμό, δεν ήταν απρόθυμα στο να εκτοξεύουν ύβρεις ο ένας στον άλλο. Αιώνες πριν από τη διάθεση των έντυπων εγγράφων ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτός θα ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνετε πολλούς ανθρώπους να διαβάσουν δημόσια μια άποψη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες ανασκαφές και έρευνες στη Vindolanda, που πραγματοποιούνται σχεδόν εδώ και 100 χρόνια, δεν προκαλεί έκπληξη να σημειωθεί ότι η τοποθεσία έχει περισσότερα σκαλίσματα φαλλού από οποιαδήποτε άλλη κατά μήκος της γραμμής του Τείχους του Αδριανού. Αυτή η νέα προσθήκη ανεβάζει τον απολογισμό τους σε δεκατρείς (13), αριθμός που πιστεύεται ότι είναι άτυχος για μερικούς, αλλά οι αρχαιολόγοι της Vindolanda ελπίζουν ότι είναι ένα εξαιρετικό σημάδι για το υπόλοιπο της ανασκαφικής περιόδου.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια