Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία άνοιξε για τους επισκέπτες την αρχαία ελληνική Πύλη του Άδη

Σε έσοδα από τον «σκοτεινό» τουρισμό προσβλέπει η Τουρκία, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά σε επισκέπτες τη Δευτέρα την αρχαία ελληνική «Πύλη ...

Η Τουρκία άνοιξε την αρχαία ελληνική Πύλη της Κόλασης

Σε έσοδα από τον «σκοτεινό» τουρισμό προσβλέπει η Τουρκία, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά σε επισκέπτες τη Δευτέρα την αρχαία ελληνική «Πύλη της Κόλασης» (ή Πύλη του Άδη) στον χώρο της αρχαίας Ιεράπολης, στην επαρχία Ντενιζλί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Sabah, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, καθώς η «πύλη» βρίσκεται μεταξύ των ερειπίων της αρχαίας πόλης, ενώ η περιοχή πέρα από αυτήν είναι κλειστή.

Η πύλη εξερευνήθηκε πλήρως το 2013, και κατά την αρχαιότητα γίνονταν εκεί θυσίες ζώων προς τιμήν των θεών. Έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Ιταλός καθηγητής Φρανσέκσκο ντ′ Άντρια έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα εκεί που βρισκόταν η πύλη προκαλούσαν τον θάνατο των ζώων. Σημειώνεται πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από την ίδια θερμή πηγή που δίνει στις τραβερτίνες (είδος ασβεστόλιθου) του Παμούκαλε το λευκό τους χρώμα.


Η Τουρκία άνοιξε την αρχαία ελληνική Πύλη της Κόλασης

Μετά την αποστολή του 2013 η περιοχή έκλεισε για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των εκπομπών. Ακολούθησαν περαιτέρω ανασκαφές, αναστήλωση της πύλης και αγαλμάτων, ενώ φτιάχτηκε διάδρομος που αφήνει τους επισκέπτες να πλησιάσουν σε απόσταση ασφαλείας.

Η πύλη είναι μια λίθινη σήραγγα που οδηγεί σε ένα σπήλαιο, και ήταν χτισμένη σε έναν τοίχο μιας ορθογώνιας, ανοικτής αρένας, πάνω από την οποία βρισκόταν ένας ναός και περιτριγυριζόταν από πέτρινα καθίσματα για τους επισκέπτες. Η πόλη η ίδια βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο ενεργές από γεωλογικής άποψης ζώνες της περιοχής: Πριν από 2.200 χρόνια, οι θερμές πηγές της πιστευόταν πως είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, ένα βαθύ ρήγμα κάτω από την Ιεράπολη αναδίδει συνέχεια ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ορατό ως «ομίχλη». Η πύλη και το σπήλαιο- γνωστό επίσης ως «Πλουτώνειον», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα- βρίσκονταν ακριβώς πάνω από το ρήγμα αυτό, και αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πριν περίπου μια δεκαετία πως ήταν ακόμα θανατηφόρα, καθώς πουλιά τα οποία πετούσαν κοντά της πέθαιναν από ασφυξία.


Πηγή: Κ. Μαυραγάνης, The Huffington Post



Δεν υπάρχουν σχόλια