Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκάνδαλο στο Λούβρο: Ο πρώην διευθυντής και δύο αρχαιολόγοι σε ανάκριση

Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι Στη δίνη παράνομων ενεργειών σχετικά με το εμπόριο έργων τέχνης βρίσκεται το Λούβρο. Δύο υψηλό...

Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι
Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι

Στη δίνη παράνομων ενεργειών σχετικά με το εμπόριο έργων τέχνης βρίσκεται το Λούβρο.

Δύο υψηλόβαθμοι αρχαιολόγοι και επιμελητές κρατούνται για ανάκριση στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για ένα παγκόσμιο σκάνδαλο εμπορίας έργων τέχνης, στο οποίο έχουν εμπλακεί το Λούβρο Άμπου Ντάμπι, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης και ο πρώην διευθυντής του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ.

Ο Ζαν-Φρανσουά Σαρνιέ και η Νοεμί Ντοσέ είναι ύποπτοι, ότι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις σχετικά με την αμφισβητήσιμη προέλευση, τουλάχιστον δύο φερόμενων ως κλεμμένων αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, αξίας εκατομμυρίων και προέτρεψαν το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι να τις αποκτήσει.


Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ
Ο πρώην διευθυντής του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ

Την είδηση αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Liberation, παρέχοντας αρκετές πληροφορίες. Πρόκειται εξάλλου για τη συνέχεια της υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, ο οποίος κατηγορήθηκε τον περασμένο Μάιο  για «συνέργεια σε απάτη και νομιμοποίηση συμμοριών», μια μπερδεμένη ιστορία εμπορίας αρχαιοτήτων, η οποία διερευνάται σε συνεργασία με το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Συγκεκριμένα οι δύο επιμελητές είναι ύποπτοι για αμέλεια, κατά το διάσημα που εργάζονταν στο ιδιωτικό Agence France-Muséums (AFM), που ήταν επιφορτισμένο με την πιστοποίηση της νομιμότητας και της προέλευσης των αρχαιοτήτων, τα οποία θα περιλαμβάνονταν στις συλλογές του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, που εγκαινιάστηκε το 2017.


Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι
Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι


Η διασύνδεση

Οι δύο ειδικοί είχαν εργαστεί με τον Ζαν-Λικ Μαρτινέζ ο οποίος, παράλληλα με τη θέση του ως διευθυντής του Λούβρου ήταν και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του AFM από το 2013 έως το 2021.

Αν και ο ίδιος πάντως, δηλώνει αθώος, η γαλλική κυβέρνηση ανέστειλε τα καθήκοντά του σχετικά με τη διακίνηση έργων τέχνης, στο πλαίσιο του ρόλου του ως πρεσβευτής πολιτιστικής κληρονομιάς τον Ιούνιο. Η Ντοσέ εξάλλου, που  τώρα είναι επιμελήτρια στο Λούβρο, στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας του AFM.


Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι
Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι

Όσο για τον Σαρνιέ, ο οποίος ήταν ο επιστημονικός διευθυντής του AFM και το «δεξί χέρι» του Μαρτινέζ, σύμφωνα με τη Le Monde, ήταν στη συνέχεια σύμβουλος σε άλλο γαλλικό πολιτιστικό πρακτορείο, το Afalula, για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Al-Ula της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Σαρνιέ και η Ντοσέ ανακρίθηκαν από το OCBC, το Γαλλικό Γραφείο κατά της Εμπορίας έργων τέχνης, αλλά δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί για οποιοδήποτε έγκλημα. Σύμφωνα με τους νόμους της χώρας πάντως, μπορεί να κρατηθούν για ανάκριση έως και 96 ώρες, αρχής γενομένης από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την Liberation.


Παράνομα δίκτυα

Το AFM ιδρύθηκε το 2007 ως διεθνής εταιρεία συμβούλων για να βοηθήσει στη δημιουργία του Λούβρου Άμπου Ντάμπι.  Αν και ιδιωτικό, έχει μετόχους στο δημόσιο τομέα, με μεγαλύτερο όλων το Μουσείο του Λούβρου.

Σήμερα όμως κατηγορείται ότι «χωρίς αμφιβολία επέτρεψε σε εγκληματικά δίκτυα να πουλήσουν αιγυπτιακές αρχαιότητες», όπως αναφέρει η έκθεση του Γαλλικού Γραφείου κατά της Εμπορίας Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.  Συνολικά, φερόμενα ως κλεμμένα αρχαία έργα τέχνης, αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ πιστεύεται ότι έχουν εγκριθεί από το AFM για απόκτηση από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του OCBC οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Σαρνιέ, Ντοσέ και Μαρτινέζ έδειχναν συχνά να ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα ευχαριστήσουν τους πελάτες τους, ώστε να γεμίσουν τις άδειες αίθουσες μουσείων και να διατηρήσουν καλές διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις άλλων ειδικών.


Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι
Επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου Άμπου Ντάμπι


Τα στοιχεία

Ο Σαρνιέ ειδικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, πρέπει να αδιαφόρησε για την προέλευση, τουλάχιστον ενός αντικειμένου. Μιας στήλης από ροζ γρανίτη, που αναφέρεται στον βασιλιά Τουταγχαμών.

Όπως διαπιστώθηκε το έργο, που συνοδεύεται από πολλά πλαστά έγγραφα αποκτήθηκε για το μουσείο, αφ΄ότου ο Σαρνιέ φέρεται να ενέδωσε στις επιθυμίες του προέδρου του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ Χαλίφα αλ Μουμπάρακ, συμπροέδρου της επιτροπής εξαγορών του Λούβρου του Άμπου Ντάμπι.


Το Μουσείο Λούβρο Άμπου Ντάμπι
Το Μουσείο Λούβρο Άμπου Ντάμπι


Η Liberation ανέφερε επίσης, ότι οι αρχές εντόπισαν αρκετές «ανώμαλες» καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του Σαρνιέ μεταξύ 2016 και 2018 από έναν βελγικό οίκο δημοπρασιών που διευθύνουν οι αδερφοί Ali και Hicham Aboutaam, των οποίων η γκαλερί Phoenix Ancient Art στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη έχει επανειλημμένα υποβληθεί σε αστυνομική έρευνα, σε σχέση με την παράνομη διακίνηση αντικείμενα.

Οι αδερφοί Aboutaam πούλησαν επίσης αρκετά έργα στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι μέσω του Σαρνιέ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια