Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε περιπέτειες το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το θέμα που έχει προκύψει με το κτίριο που στεγάζει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, εδώ και 20 χρόνια, απασχόλησε την Τετάρτη τη συνεδρίαση το...

Σε περιπέτειες το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το θέμα που έχει προκύψει με το κτίριο που στεγάζει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, εδώ και 20 χρόνια, απασχόλησε την Τετάρτη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.

Σε ερώτηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Παύλου Μιχαηλίδη για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της διεκδίκησης του κτιρίου της 14ης Μαΐου από τους ιδιοκτήτες του, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως, κατά την υποκειμενική του εκτίμηση, αφού πλέον δεν ασκεί τη δικηγορία και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, υπάρχει μία δικαστική απόφαση, η οποία διατάσσει την έξωση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης από το εν λόγω κτίριο. Σημείωσε μάλιστα πως είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία κήρυξης του Μουσείου ως προστατευόμενο κτίσμα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο ερώτημα για το εάν ο Δήμος θα είχε τη διάθεση να αγοράσει το κτίριο και να διατηρήσει εκεί το Εθνολογικό Μουσείο, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θα πρέπει να καθοριστεί, σε επόμενη φάση, το ύψος της αποζημίωσης προς τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια το ενδεχόμενο αγοράς να απασχολήσει το Δήμο, σε χρόνο που υπολογίζεται σε περίπου μία διετία από σήμερα και αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Επιπλέον, υπό εξέταση θα ήταν και η περίπτωση, εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες του ΥΠΠΟ, να στεγαστεί το μουσείο στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, εφόσον αυτό καταλήξει στην ιδιοκτησία ή την χρήση του Δήμου.


Απόφαση για «μνημείο» από το 2020

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΓΝΩΜΗΣ, από τις αρχές του 2020, με απόφαση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο της οδού 14ης Μαϊου 63 χαρακτηρίζονταν ως «Μνημείο», ωστόσο είναι άγνωστο αν αυτή η απόφαση εφαρμόστηκε και για ποιο λόγο το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

«Σας ανακοινώνουμε ότι με τη συνημμένη Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΠΑΝΣΜ/366785/38239/2945/891/22.11.2019 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 754/τ.Δ΄/ 17.12.2019, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, το κτήριο επί της οδού 14ης Μαΐου 63, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, φερόμενης ιδιοκτησίας Μαρίας και Γεωργίου Παπαθανασίου, χωρίς τη μεταγενέστερη επιμήκη ισόγεια όμορη προσθήκη, το λιθόκτιστο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα και τις νεωτερικές κατασκευές (μεταλλικά και ξύλινα στέγαστρα) στον ακάλυπτο χώρο, προς την νότια πλευρά της αυλής του ακαλύπτου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1β΄ του Ν. 3028/2002. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο διατηρεί σχετικά αναλλοίωτα τα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελώντας σημαντικό τεκμήριο της εξέλιξης του οικισμού του “Δεδέαγατς” (Αλεξανδρούπολη) αλλά και της ευρύτερης περιοχής από οικονομική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική, ιστορική και πολιτισμική άποψη. Κατά συνέπεια, πληροί τις προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου για τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω νεώτερου μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ΄ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 104 33 – Αθήνα, τηλ. 210/52.19.029 και Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θερμοπυλών 1, 671 00 – Ξάνθη Τηλ. 25410/26760)».


Πηγή: Evros Online

Δεν υπάρχουν σχόλια