Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα καμπάνια για τη Ροζέτα

Αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Ολο και περισσότερες πιέσεις για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων πο...

Νέα καμπάνια για τη Ροζέτα

Αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.

Ολο και περισσότερες πιέσεις για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που διατηρεί στις συλλογές του δέχεται εσχάτως το Βρετανικό Μουσείο. Το τελευταίο αίτημα προέρχεται από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα από τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο και πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της χώρας του, Ζάχι Χαουάς, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα The National των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ότι θα ξεκινήσει μια νέα καμπάνια, με στόχο μεταξύ άλλων την επιστροφή της περίφημης Στήλης της Ροζέτας (196 π.Χ.), η οποία βρίσκεται στο βρετανικό ίδρυμα από το 1802.

Το αίτημα, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ ότι θα επιστρέψουν στη Νιγηρία 213 αντικείμενα από τη συλλογή των «Χάλκινων του Μπενίν» (όπως εξάλλου δεσμεύτηκε να πράξει και η Γερμανία με τα 1.100 τεχνουργήματα της ίδιας συλλογής που βρίσκονται σε ιδρύματά της), αναμένεται να υποστηριχθεί από αρκετούς ακόμα Αιγύπτιους διανοουμένους, τους οποίους ο Χαουάς προσεγγίζει προκειμένου να υπογράψουν ένα υπόμνημα που θα σταλεί σε διάφορα μουσεία της Ευρώπης τον Οκτώβριο και θα αφορά και άλλες αιγυπτιακές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, εκτός από τη Στήλη της Ροζέτας, ο Χαουάς θα διεκδικήσει να επιστραφεί και η προτομή της Νεφερτίτης (περίπου 1340 π.Χ.), που στεγάζεται στο Neues Museum του Βερολίνου, καθώς και η οροφή του Ζωδιακού Κύκλου της Ντεντέρα (50 π.Χ.), που βρίσκεται στο Λούβρο.


Νέα καμπάνια για τη Ροζέτα

Ηδη, διεθνή Μέσα παραλληλίζουν το αίτημα του Χαουάς με άλλα παρόμοια, όπως εκείνο της Ελλάδας προς το Βρετανικό Μουσείο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο ίδιος ο Χαουάς αγωνίζεται επίσης εδώ και χρόνια για το ζήτημα και παρόλο που ορισμένες πρακτικές του έχουν θεωρηθεί αμφιλεγόμενες από συναδέλφους του, στο παρελθόν έχει κατορθώσει να επαναπατριστούν αρκετά αιγυπτιακά τεχνουργήματα, ιδίως στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Αρχαιοτήτων, το 2011.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2007, ο Χαουάς είχε αιτηθεί τον δανεισμό των ίδιων τριών αρχαιοτήτων που διεκδικεί σήμερα, προκειμένου να τα παρουσιάσει στο για χρόνια αναβαλλόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του εντός του 2022. Ενα ακόμη αίτημα δανεισμού είχε υποβληθεί από τον Χαουάς και το 2019, ωστόσο όλα τα ιδρύματα είχαν απαντήσει και τότε αρνητικά. 

«Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα τρία αντικείμενα είναι μοναδικά και πατρίδα τους πρέπει να είναι η Αίγυπτος. Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι τα τρία αυτά αντικείμενα έχουν κλαπεί από την Αίγυπτο», δήλωσε στη National ο Χαουάς, υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο κόσμος της Ευρώπης έχει πλέον ευαισθητοποιηθεί ως προς το ζήτημα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων.

Σχολιάζοντας στο ίδιο δημοσίευμα την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε παρόμοιες υποθέσεις, ο Αλεξάντερ Χέρμαν, διευθυντής του βρετανικού Ιδρύματος Τέχνης και Νόμου, δήλωσε ότι «υπάρχει μια μεταβολή στην ατμόσφαιρα ως προς αυτά τα ζητήματα, με τα παλιά επιχειρήματα που κυριαρχούσαν για πολύ καιρό, να αποδυναμώνονται».

Σημειώνεται ότι η Στήλη της Ροζέτας (της οποίας η μελέτη συνέβαλε στην αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών) είχε βρεθεί στην ομώνυμη πόλη το 1799 από έναν Γάλλο αξιωματικό, ενώ λίγα χρόνια αργότερα κατασχέθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις και στάλθηκε στη Βρετανία. Η προτομή της Νεφερτίτης ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιχ Μπόρχαρντ το 1912 στην Αμάρνα και, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, συμπεριλήφθηκε στα εύρετρα του χρηματοδότη της ανασκαφής. Τέλος, η οροφή από ψαμμίτη που απεικονίζει τον Ζωδιακό Κύκλο και βρέθηκε στην Ντεντέρα από τον Γάλλο Βιβάντ Ντενόν το 1799, μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1822.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια