Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεμμένο νόμισμα αξίας 1 εκατ. δολαρίων επέστρεψε στο Ισραήλ μετά από πολυετές «κυνήγι»

Χρειάστηκε έρευνα σχεδόν 20 ετών για να δοθεί η λύση στο μυστήριο με την εξαφάνιση ενός ισραηλινού κειμηλίου αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων. ...

Κλεμμένο νόμισμα αξίας 1 εκατ. δολαρίων επέστρεψε στο Ισραήλ μετά από πολυετές «κυνήγι»
Χρειάστηκε έρευνα σχεδόν 20 ετών για να δοθεί η λύση στο μυστήριο με την εξαφάνιση ενός ισραηλινού κειμηλίου αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

«Ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας [σ.σ. επιστρέφει] επιτέλους στην πατρίδα του», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε μια τελετή για την επιστροφή του στο Ισραήλ, όπου και ανήκει. 

Πρόκειται για ένα μικρό ασημένιο νόμισμα, πλούσιο σε συμβολισμούς, που κόπηκε κατά τη διάρκεια μιας εβραϊκής εξέγερσης πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια. 

Το νόμισμα, ανάγλυφο με εβραϊκά μοτίβα, είναι ένα από τα τέσσερα του είδους του διασώζονται και η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) το έχει χρονολογήσει στο 69 μ.Χ. - το τέταρτο έτος της Μεγάλης Επανάστασης.

Εκλάπη από τη χώρα το 2002 και τελικώς εντοπίστηκε, κατασχέθηκε και επεστράφη στην «πατρίδα» του. 

Η IAA άρχισε την προσπάθεια για την επαναφορά του στη χώρα όταν ενημερώθηκε ότι Παλαιστίνιοι είχαν πάρει το νόμισμα από έναν θησαυρό που ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα Έλα, νότια της Ιερουσαλήμ.

Επί μία δεκαετία επιχειρούσε να το εντοπίσει σε παράνομες αγορές αρχαιοτήτων στη χώρα, την Ιορδανία αλλά και τη Βρετανία. Τελικώς, βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου είχε τεθεί σε δημοπρασία το 2017. 

Η IAA ενημέρωσε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, που κατάσχεσε το κειμήλιο και στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση για τον επαναπατρισμό. 

Τη Δευτέρα έφτασε, τελικώς, στο Ισραήλ όπου είχε στηθεί τελετή υποδοχής, στην οποία συμμετείχαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια