Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μυστήριο του κρυμμένου, χρυσού θησαυρού της κουζίνας

Το δοχείο με το θησαυρό χρυσών νομισμάτων Στη Βρετανία τα παλιά αρχοντικά δεν κρύβουν μόνο φαντάσματα αλλά και θησαυρούς. Αρκεί να ψάχνει κα...

Το δοχείο με το θησαυρό χρυσών νομισμάτων
Το δοχείο με το θησαυρό χρυσών νομισμάτων

Στη Βρετανία τα παλιά αρχοντικά δεν κρύβουν μόνο φαντάσματα αλλά και θησαυρούς. Αρκεί να ψάχνει κανείς.

Σπάνια χρυσά νομίσματα, θαμμένα κάτω από το πάτωμα της κουζίνας του βρήκε έτσι, ένα ζευγάρι  Βρετανών κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης σπιτιού τους. Και τώρα, θα γίνουν πλουσιότεροι όπως φαίνεται, κατά 300.000 δολάρια.

Τα νομίσματα, 264 τον αριθμό ήταν θαμμένα επί γενιές σ'αυτήν την κρυψώνα, από τα μέσα του 18ου αιώνα συγκεκριμένα, αλλά κανείς ως σήμερα δεν τα είχε ανακαλύψει. Χρειάστηκε όμως επιτέλους, μια γερή ανακαίνιση αυτό το αρχοντικό, που βρίσκεται Έλερμπι, ένα χωριό στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ κι όταν τα συνεργεία έφθασαν στην κουζίνα για να ξηλώσουν το ξύλινο πάτωμα βρέθηκαν προ εκπλήξεως.


Η ανακάλυψη του θησαυρού κάτω από το δάπεδο
Η ανακάλυψη του θησαυρού κάτω από το δάπεδο

Για την ακρίβεια, αρχικά χτύπησαν πάνω σε κάτι, που νόμιζαν, ότι ήταν ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Γρήγορα όμως αποκαλύφθηκε ο μυστικός θησαυρός, συσκευασμένος σφιχτά μέσα σε ένα δοχείο για αλάτι, στο μέγεθος περίπου ενός κουτιού αναψυκτικού.  Κι όπως δήλωσε ήδη ο Γκρέγκορι Έντμουντ, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Spink and Son του Λονδίνου, που θα κάνει την δημοπρασία  του θησαυρού «Ως ειδικός σε νομίσματα με πολυετή εμπειρία, δεν μπορώ να θυμηθώ παρόμοια ανακάλυψη».


Οι πρώτοι κάτοχοι

Τα νομίσματα χρονολογούνται από το 1610 έως το 1727, δηλαδή καλύπτουν την βασιλεία του Ιακώβου Α’ ως αυτήν του βασιλιά Γεωργίου Α’. Κι επειδή το νεότερο νόμισμα που βρέθηκε, είναι μικρότερο από 300 ετών, το εύρημα  δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς ως «θησαυρός», σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία. Έτσι επιτρέπεται στο ζευγάρι, το οποίο έχει προτιμήσει την ανωνυμία του, να τον κρατήσουν. Τα νομίσματα πάντως παρουσιάζουν βαριά σημάδια καθημερινής χρήσης.


Νόμισμα του Γεωργίου Α’ του 1720 με σφάλμα κοπής, που ανεβάζει την αξία του
Νόμισμα του Γεωργίου Α’ του 1720 με σφάλμα κοπής, που ανεβάζει την αξία του

Νόμισμα Κάρολου Β΄ με σφάλμα αναγραφής του ονόματός του
Νόμισμα Κάρολου Β΄ με σφάλμα αναγραφής του ονόματός του

Η συλλογή ανήκε αρχικά στον Τζόζεφ και την Σάρα Φέρνλι- Μάιστερς, ένα ζευγάρι από μια ισχυρή εμπορική οικογένεια, που παντρεύτηκαν το 1694 και έφυγαν από τη ζωή το 1725 και το 1745, αντίστοιχα. Η οικογένεια ήταν πλούσια, καθώς εμπορευόταν  σιδηρομετάλλευμα, ξυλεία και άνθρακα, είχε επομένως τα «θησαυροφυλάκιά» της.


Όμως:

«Ο Τζόζεφ και η Σάρα είχαν ξεκάθαρη δυσπιστία για τη νεοσύστατη Τράπεζα της Αγγλίας, για το «τραπεζογραμμάτιο»,  ακόμη και για τα χρυσά νομίσματα της εποχής τους, κάτι που φαίνεται από το γεγονός, ότι επέλεξαν να κρατήσουν τόσα πολλά νομίσματα, που χρονολογούνται από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο και νωρίτερα», όπως είπε ο Έντμουντ. «Το γιατί δεν τα ανέσυραν ποτέ, όταν ζούσαν οι ίδιοι ή οι κληρονόμοι τους και γιατί κανείς δεν τα είχε ανακαλύψει ως σήμερα, παρ΄ότι ήταν πολύ εύκολο να βρεθούν ακριβώς κάτω από τις αυθεντικές σανίδες του δαπέδου είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο».


Τα 264 χρυσά νομίσματα του θησαυρού
Τα 264 χρυσά νομίσματα του θησαυρού

Σφάλματα και αξία

Ο «κουμπαράς» αυτός όμως έχει και τις ιδιομορφίες του. Πιο σπάνιο νόμισμα και αντίστοιχα πολύτιμο θεωρείται μία γκινέα (παλαιό χρυσό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου) του Γεωργίου Α’ του 1720,  που λόγω ενός σφάλματος της  κοπής  δεν απεικονίζει το κεφάλι του βασιλιά σε καμιά από τις δύο πλευρές. ΄Ετσι εκτιμάται σήμερα στα 4.600 δολάρια. Επίσης μία γκινέα του Κάρολου Β΄ του 1675, η οποία γράφει λάθος το λατινικό όνομά του ως «CRAOLVS» αντί για «CAROLVS»  έχει μια εκτίμηση προπώλησης στα 1.725 δολάρια.

Ο οίκος δημοπρασιών, ο οποίος χαρακτηρίζει το θησαυρό ως ένα από τα μεγαλύτερα ευρήματα νομισμάτων στη βρετανική αρχαιολογική ιστορία, θα προσφέρει τη συλλογή σε μια αποκλειστική πώληση στις 7 Οκτωβρίου.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια